Ninni Luhtasaaren veistos ”Nukahtaessa” Haihatuksen kesänäyttelyssä.

Joutsalainen Taidelaitos Haihatus täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Haihatuksen tiedotteen mukaan 20-vuotisjuhlavuosi on ylistys rajattomalle taiteelle, ja ihmisille sen äärellä. Taidelaitos muuttuu entistäkin vapaaehtoisvetoisemmaksi ja panostaa kohtaamisiin.

Haihatuksen juhlavuoden aloittaa viime vuoden lopulla edesmenneen Haihatuksen toisen perustajan Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely.

Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan ja tarkkasilmäisen yhteiskuntakriitikon töitä viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyn ovat koonneet yhteistyössä taiteilijat ja Metsäsen ystävät Virpi Lehto ja Benjamin Phillips Nozdrachev. Varhaisimmat työt ovat taiteilijan nuoruudesta 1970-luvulta, ja onpa mukana aivan vielä syksyllä 2018 tehtyjä piirroksiakin.

Metsästä! – Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely on avoinna Haihatuksen violetissa talossa 9.–10.2. ja 16.–17.2.

Haihatuksen järjestyksessään 20. kesänäyttelyn suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Näyttelyn kokoavat Haihatuksessa viime vuosina tutuksi tulleet kuraattorit ja taiteilijat Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Tiia Matikainen ja Pasi Mälkiä. Kesänäyttelyä kootaan Haihatuksen omintakeisessa hengessä, ja 20-vuotisjuhlavuonna näyttelyssä korostuvat kohtaamiset. Näyttely on avoinna 29.6.–4.8. ja ryhmille 16.8. saakka. Avajaisia vietetään avoimen kansanjuhlan merkeissä lauantaina 29.6.

Taidelaitos Haihatusta pyörittävässä Haihatuksen henki ry:ssä puhaltavat muutoksen tuulet. Haihatuksen perustaja ja yhdistyksen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Raimo Auvinen jäi eläkkeelle, ja vuoden alusta alkaen puheenjohtajaksi valittiin Ellinoora Auvinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Jenni Sarolahti (vpj.), Leena Gäddnäs ja Nina Kuikka (varalla Miika Tammisto ja Yrjö Similä).

Haihatuksen henki ry:n toiminnan muuttuessa Haihatuksen residenssitoiminnan talolle, eli niin sanotulle Utopia-talolle etsitään ostajaa.

– Talo voidaan myydä toimintoineen tai vain kiinteistönä. Myös muut ehdotukset huomioidaan. Haihatuksen muut talot jatkavat toimintaansa normaalisti ja Utopiakin toistaiseksi, kertoo Haihatus tiedotteessaan.

Markku Parkkonen

Tagged with →