Joutsan perusturvalautakunta käsitteli viime viikolla kolme lautakunnan jäsenen Kalle Willmanin (vihr.) tekemää oikaisuvaatimusta, jotka koskivat palvelusetelien sääntökirjoja. Kaksi niistä eli kehitysvammaisten asumispalvelujen palvelusetelin sääntökirjaa ja tehostetun palveluasumisen palvelusetelin sääntökirjaa koskevat oikaisuvaatimukset lautakunta hylkäsi.

Niiden sisältö oli pääosin samanlainen. Willman vaati lautakuntaa tekemään muutaman muutoksen molempiin sääntökirjoihin ja yhden muutoksen sääntökirjojen liitteisiin. Hän esimerkiksi vaati sääntökirjoista poistettavaksi tekstiä, jossa todetaan, että lääkärin määräämät kuvantamistutkimukset tehdään lähimmässä sairaanhoitopiirin kuvantamiskeskuksen kuvantamisyksikössä.

Tehostetun palveluasumisen palvelusetelin sääntökirjaa koskevassa oikaisuvaatimuksessa hän vaati lisäksi Joutsan vanhuspalvelujen käyttämän asiakaskorttitoimintakykymittarin käytöstä poistamista ja sen korvaamista THL:n suosittelemilla mittareilla.

Kolmannen Willmanin tekemän, tuetun kotona asumisen / kotihoidon palvelusetelin sääntökirjaa koskevan oikaisuvaatimuksen perusturvalautakunta jätti tutkimatta. Oikaisuvaatimus koski marraskuussa tehtyä päätöstä Marianne Luukkasen oikaisuvaatimuksen hyväksymisestä. Willman vaati asiaan liittyvän pykälän uudelleenkäsittelemistä, sillä perusturvalautakunta ei hänen mielestään ollut todellisuudessa hyväksynyt Luukkasen oikaisuvaatimuksessaan esittämiä vaatimuksia.

Lautakunta kuitenkin siis jätti Willmanin oikaisuvaatimuksen tutkimatta, sillä marraskuussa Luukkaisen oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella hallinto-oikeudelta. Lautakunta myös päätti korvata edellisen kokouksen kyseistä asiaa koskevan pykälän oikaisuvaatimusohjeen kunnallisvalitusosoituksella ja tarkasti pöytäkirjan kyseisen pykälän osalta kokouksessa. Tarkastettu pöytäkirja julkaistaan kunnan kotisivuilla.

Viimeksi mainitussa on käytännössä kyse siitä, että edellisessä kokouksessa kyseistä pykälää käsitellessä pöytäkirjaan kirjattiin väärä valitusosoitus oikaisuvaatimukselle. Valitusosoitus olisi pitänyt olla hallinto-oikeuteen, ei perusturvalautakunnalle. Lautakunta siis myönsi tekemänsä virheen, tarkasti pöytäkirjan kyseisen pykälän osalta uudestaan ja julkaisee pöytäkirjan uudella valitusosoituksella.

Tarja Kuikka