Joutsan kunta hankkii vanhuspalvelujen käyttöön riksapyörän sekä vanhuspalvelujen ja kehitysvammahuollon käyttöön erinäisiä teknisiä apuvälineitä, joiden on määrä toimia kuntoutuksen ja terapian apuvälineinä. Kyse on Yetitablet-laitteista, painopeitoista sekä Taikofon-terapiatyynyistä.

Hieno- ja karkeamotoriikan harjoittelua tukevia Yetitabletteja hankintaan kolme eli yksi jättitabletti sekä hieman pienempi tabletti vanhuspalveluihin ja yksi jättitabletti kehitysvammahuoltoon. Pelko- ja stressitilojen lievittämiseen tarkoitettuja painopeittoja hankitaan molemmille tahoille yhdet. Taikofon-terapiatyynyjä, jotka eivät ole varsinaisia tyynyjä, vaan äänituntumasoittimia, hankintaan vanhuspalveluihin kolme ja kehitysvammahuoltoon yksi.

Sekä edellä mainittuja apuvälineitä että riksapyörää on testattu Joutsassa jo aiemmin. Riksapyörä oli koekäytössä loppuvuodesta Seniorikeskuksessa sekä omaishoitajien virkistyspäivässä ja se sai molemmissa erittäin myönteisen vastaanoton.

Hankinnat ovat yhteisarvoltaan noin 18.600 euroa (alv 0 %). Kustannukset katetaan Reino Järvisen rahaston varoista. Hankinnoilla on tarkoitus mahdollistaa teknologian hyödyntäminen asiakkaiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämisessä sekä tutustuttaa asiakkaita teknologian suomiin mahdollisuuksiin. Hankinnoista päätti tiistaina kokoontunut perusturvalautakunta.

Tarja Kuikka

Kuvassa fysioterapeutti Emma Liukko kyydittää riksapyörällä Anja Jukolaa (vas.) ja Riitta Savitietä viime marraskuussa, jolloin riksa oli koekäytössä Joutsan Seniorikeskuksessa ja omaishoitajien virkistyspäivässä. Kuva: Janne Airaksinen