Naisten kohdunkaulan syövän seulontatutkimukset siirtyvät helmikuun lopussa Keski-Suomen seututerveyskeskukselta Fimlabille.

Kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksiin kutsutaan vuosittain 30–, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset. Fimlab lähettää tämän vuoden aikana edellä mainittuihin ikäluokkiin kuuluville henkilökohtaisen kutsukirjeen ja ohjeet seulonta-ajan varaamiseen. Kutsun mukana lähetään esitietolomake, joka seulontaan tulevan on täytettävä etukäteen ja otettava mukaan tutkimukseen.

Seulontakutsun saavan on Keski-Suomen seututerveyskeskuksen ylihoitaja Sanna Porkka-Hokkasen mukaan hyvä osallistua tutkimukseen, sillä kohdunkaulan mahdollisten muutosten nopea havaitseminen nopeuttaa hoidon aloittamista.

– Seulonnassa suositellaan käytävän kuukauden sisällä kutsusta, mutta viimeistään saman vuoden aikana, ohjeistaa Porkka-Hokkanen.

Seulontatutkimuksen tulokset Fimlab lähettää kirjeellä kotiin kahden kuukauden sisällä käynnistä.

Kohdunkaulan syöpä on maailman toiseksi yleisin naisten syöpä, mutta Suomessa joukkotarkastusten ansiosta vasta 18. yleisin. Kohdunkaulan syöpiä todetaan Syöpäjärjestöjen mukaan Suomessa tällä hetkellä vuosittain noin 160. Osa sairastuneista paranee, mikäli sairaus todetaan varhaisvaiheessa.

Tarja Kuikka