Joutsan palokunnan tämä vuosi alkoi isolla rakennuspalolla aivan keskustaajamassa, mutta mikäli pitkän aikavälin tilastoja seuraa, niin kovin montaa niitä ei enää pitäisi sattua. Keski-Suomen pelastuslaitos on listannut perinteen mukaan onnettomuustyypit tilastoksi vuodelta 2018, ja rakennuspaloja oli tuolloin kaksi (vuonna 2017 4 kpl). Rakennuspalovaaroja Joutsassa oli kolme (2), Luhangassa yksi rakennuspalo ja yksi rakennuspalovaara.

Näistä voi mainita esimerkiksi Marjotaipaleessa kesän lopulla palaneen viljankuivurin, minkä lisäksi pitäjässä paloi yksi sauna. Luhangassa taas eräässä talossa verhot syttyivät tuleen asukkaan ollessa muualla, mutta onneksi palo sammui itsekseen.

Luonnonvoimat jylläsivät, ja syyskuussa Suonteen suunnalla tuhoa aiheuttanut trombi vastasi yksinään suuresta osasta Joutsan palokunnan 24 vahingontorjuntatehtävästä. Lisäksi näitä koituu tykkylumen ja tuulen teille kaatamista puista.

Maastopaloissa oli keskimääräinen vuosi, sillä kummankin kunnan alueella niitä oli yhteensä kahdeksan. Tämä on enemmän tuurissaan, mille alueelle palot sattuvat, sillä eniten maastopaloissa työllistivät annettu naapuriapu. Kangasniemen, Hirvensalmen ja Nisulan suunnissa oli useita laajoja maastopaloja, joihin pyydettiin paikallisia palomiehiä. Etenkin Nisulan kesäinen maastopalo oli niin sitkeä, että palovartiointiin tarvittiin jo vaihtomiehistöä, kun kivenkoloista sikisi uusia kytöjä toistuvasti.

– Oman alueen maastopaloista selvisimme helpolla. Palot jostain syystä kiertävät tätä aluetta erikoisella tavalla, tämä on toistunut useampana vuonna, kertoo aluepalomestari Lauri Laine Joutsan paloasemalta.

Lukumääräisesti eniten tehtäviä on ensivasteessa, Joutsassa 55 ja Luhangassa 12. Liikennevälinepaloja oli Joutsassa neljä ja Luhangassa yksi. Muita tulipaloja oli yksi. Sellaiseksi luokitellaan esimerkiksi roskiksen tai turveauman syttyminen.

Liikenneonnettomuuksiin hälytettiin paikallisesti Joutsassa 25 kertaa ja Luhangassa kolme. Tässä on pientä laskeva trendiä, vaikka tosin vuonna 2016 Joutsan lukema oli 32.

Sitten kun mennään paloasemakohtaisiin lähtöjen määrään liikenneonnettomuuksissa, niin asemakohtaiset ”erikoisuudet” näkyvät paremmin. Paloasemakohtaisia onnettomuustyyppilistauksia kun kasvattaa se, että lähtöjä tulee paitsi omaan kuntaan, myös kaikkiin naapurikuntiin.

Leivonmäen asema 37 starttaa liikenneonnettomuuksiin 22 kpl (8). Näistä merkittävässä roolissa ovat Toivakan ja Leivonmäen kohdan onnettomuudet valtatiellä. Leivonmäki kutsutaan helposti naapuriapuun Toivakan suuntaan, kun taas Joutsan paloasema 38 vastaavissa 33 tehtävässä korostuu Hartolan suunta. Niissä dominoi valtatien huonoin ja kapein kohta liikenneonnettomuuksillaan, eli Rusin ja Hartolan Ruskealan välinen tieosuus.

Öljyvahinkoja sattuu aina muutama per tarkastelujakso. Käytännössä ne ovat useimmiten hydrauliletkujen puhkeamisia esimerkiksi metsätyökoneista. Yksi vaarallisen aineen onnettomuuskin mahtuu joukkoon, ja kyse oli taajamassa ajaneesta autosta, josta vuoti bensiiniä.

Automaattisen paloilmoittimen tarkastus- tai varmistustehtäviä oli 15 Joutsassa ja Luhangassa kaksi. Joutsassa näitä laitteita on vajaat 30, ja sijoituspaikkoina ovat tuettuun asumiseen liittyvät kiinteistöt, isot teollisuuslaitokset, kirkot ja liikuntahalli.

Samanlaisia lukuja on tarjolla kohdassa muu tarkistustehtävä. Tässä näkyy ikääntyvä väestö, ja heillä on usein jokin ongelma asumisen arjessa, jonka palomiehet sitten selvittävät.

Joutsan paloasemalla tukikohtaansa pitävä ensihoidon ambulanssiyksikkö on ajanut viime vuonna 1.335 keikkaa ja sitä edellisinä noin 1.300. Pitkällä aikajänteellä tehtävämäärät ovat olleet tasaisessa nousussa, ja tämän taustalla lienee väestön kasvava keski-ikä.

Janne Airaksinen

Trombi sai syyskuussa aikaiseksi merkittävää tuhoa Suonteen ympäristössä, ja tällaiselta näyttää palokunnan saama tehtävä vahingontorjuntaan.
Lisää trombin kaaosta. Etsi kuvasta auto.
Joutsassa ja Luhangassa tapahtuneita liikenneonnettomuuksia oli yhteensä 28. Lisäksi paloasemat antavat merkittävää naapuriapua lähikuntiin vastaavissa tehtävissä.
Perinteinen tulipalon sammutustehtävä.

Tagged with →