Järvi-Suomen Energia tiedottaa, että lumikuormatilanne sähköverkossa on aiheuttanut alueellisesti poikkeuksellisen paljon lyhyitä sähkökatkoja. Katkoalueet ovat vaihdelleet ja siten ovat koskeneet eri asiakkaita eri ajankohtina.

– Vaikka ajoittain tilanne paranee, lopullinen helpotus saadaan, kun lämpötila nousee reilusti suojakelin puolelle. Vikoja aiheuttavat puut taipuvat yksittäin linjoilla johtokadun raivausalueiden ulkopuolelta. Yksittäinenkin runko keskijännitelinjalla aiheuttaa sähkökatkon, kertoo yhtiön tiedottaja Pilvi Lötjönen.

Lyhyet sähkökatkot, joita nyt esiintyy, syntyvät lumikuormatilanteen aiheuttamana sähköverkon suojausten toiminnasta. Nämä automaattiset lyhyet katkot ovat osa sähköverkon toimintaa, jolla suojataan henkilöitä ja omaisuutta sekä estetään pitemmän sähkökatkon syntymistä, jos mahdollista.

Jos vika jää tämän jälkeen pysyväksi, käyttökeskuksessa ryhdytään rajaamaan vika-aluetta kaukokäytöllä ja tämä aiheuttaa uusia lyhyitä katkoja ennen kuin vika on saatu rajattua mahdollisimman pienelle alueelle. Kun vika on saatu rajattua mahdollisimman pienelle alueelle, hälytetään asentajat partioimaan ja korjaamaan tilanne.

Sähköverkon operaattorit seuraavat jälleen kytkentöjä ja tekevät rajauksia vikakohteiden ja täsmällisten alueiden paikallistamiseksi. Näitä tarkempia alueita selvitetään maastossa asentajien ja helikoptereiden voimin ja lennot jatkuvat tänään perjantaina sään niin salliessa.

Keskeytyskorvausta kuluttaja voi saada yli 12 tunnin yhtäjaksoisesta sähkönjakelun keskeytyksestä. Järvi-Suomen Energia kertoo maksavansa korvauksen automaattisesti, eikä korvausta tarvitse erikseen hakea, ja se näkyy sähkölaskullasi hyvityksenä.

Janne Airaksinen

Tagged with →