Joutsan Pommin viime vuonna aloittama liikuntaluentojen sarja sai sunnuntaina jatkoa, kun parikymmentä henkeä kokoontui Joutsan lukiolle kuulemaan liikunnanohjaaja ja liikunta-alan yrittäjä Sanni Nybergin luentoa liikkuvuudesta. Vastaavia luentoja on luvassa vielä lisääkin Pommin aloittaman seuran kehittämishankkeen puitteissa.

Nyberg muistutti, että kehon liikkuvuudesta huolehtiminen on yksi merkittävimmistä tekijöistä tavoitteellisen harjoittelun onnistumisessa. Liikkuvuutta ei kuitenkaan usein muisteta harjoitteluohjelmassa huomioida.

Liikkuvuuden eli tutummin sanottuna notkeuden kehittämisessä erilaisilla liikkujilla voi olla erilaisia tavoitteita. Kuntoliikkujan toiveissa saattaa olla vaikkapa rasitusvammojen ehkäisy, kun urheilija hakee optimaalista voimantuottoa lihaksistosta.

Liikkuvuusharjoittelua kohdistetaan lihasten lisäksi muun muassa jänteisiin, niveliin ja lihaskalvoihin. Tämän vuoksi harjoittelun on oltava monipuolista.

– Mitä paremmin liikkuvuutta harjoittaa nuoresta asti, sitä pidempään se säilyy vanhemmallakin iällä, muistutti Nyberg.

Perinteisten staattisten venytysten sijaan Nyberg suositteli painotettavaksi aktiivisia ja dynaamisia harjoituksia.

– Liikkuvuutta pitäisi ylläpitää tavalla tai toisella joka päivä, sanoi Nyberg.

Markku Parkkonen

Tagged with →