Vuoden alusta Joutsan Yrittäjät ry:n puheenjohtajana toiminut Ilona Savitie (kuvassa) näkee luotsaamansa yhdistyksen vireänä ja aikaansaavana toimijana, joka pitää yrittäjien asioita esillä ja tuo yrittäjyyttä esille positiivisessa valossa. Savitie kokee yhdistyksen voivan toimia eräänlaisena käyntikorttina, joka edustaa kaikenkokoisia joutsalaisyrityksiä. Tällä hetkellä jäsenyrityksiä on noin 80.

– Ei ole tavoitteena, että suosittaisiin vain isoja yrityksiä, eikä myöskään niin, että keskityttäisiin toiminnassa pelkästään vaikka mikroyrittäjiin eli yksinyrittäjiin, vaan huomioidaan kaikenkokoiset yritykset ja niiden merkitys, sanoo Savitie.

Joutsan Yrittäjät ry:n vahvuuksina, tosin toistaiseksi enemmän kuntalaisen kuin puheenjohtajan kannalta nähtyinä, Savitie kokee juuri yhdistyksen vireyden ja aikaansaavuuden. Kehittämiskohteiksi hän puolestaan lukee viestinnän ja ulospäin näkymisen vahvistamisen.

– Ylipäätään yrittäjien asioista puhuminen ja asioiden pitäminen esillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voisivat olla kehittämiskohteita perustoimintojen ja tapahtumien lisäksi, arvioi itse juuri viestintä- ja tiedotusalalla työskentelevä Savitie.

Uudessa puheenjohtajan tehtävässään hänellä on yrittäjäyhdistyksen toimintaan liittyen kaksi toivetta: lisää yhteydenpitoa ja yhteistyötä. Ensin mainittua Savitie toivoo niin yhdistyksen jäsenten välille kuin myös hallitukselta jäsenten suuntaan ja jäseniltä hallituksen suuntaan. Jälkimmäistä, siis yhteistyötä, yritykset tekevät Savitien mukaan jo nyt paljon, mutta hän uskoo, että sitä voitaisiin tehdä enemmänkin.

Ilona Savitie on Joutsan Yrittäjien hallituksessa ensikertalainen ja yhdistyksen jäsenenäkin melko uusi, sillä hän siirtyi yhdistykseen vuonna 2017 eräästä Joutsan yrittäjäyhdistyksen lailla valtakunnalliseen yrittäjäjärjestöön Suomen Yrittäjät ry:hyn kuuluvasta, Helsingissä toimivasta paikallisyhdistyksestä. Helsingissä jäsenyyttä kertyi kuitenkin jo muutama vuosi ja siellä Savitie myös työskenteli aiemmin tiedottajana sikäläisessä aluejärjestössä. Juuri aluejärjestössä työskentely avasi silmät yrittäjyyteen.

– Sen jälkeen tai jo oikeastaan siellä ollessa olin vakuuttunut siitä, että perustan oman yrityksen ja liityn myös järjestön jäseneksi, kun siinä toimihenkilötyössä näki sen, miten paljon työtä tehdään yrittäjien hyväksi, sanoo keväällä 2015 omaa nimeään kantavan visuaalisen viestintätoimiston perustanut Savitie.

Joutopäivät ovat perinteisesti olleet Joutsan Yrittäjien vastuulla. Kuva viime kesän Joutopäiviltä.

Piirun vaille nelikymppinen Savitie ei ole Joutsan Yrittäjien hallituksessa ainoa uusi, nuorempi kasvo, vaan vuoden alusta hallituksessa aloitti myös muita uusia nuoria yrittäjiä. Vaikka arvostaakin konkareiden osaamista, Savitie pitää silti uusien toimijoiden mukaantuloa hyvänä asiana.

– Mielestäni sitä vanhaa tietotaitoa, mikä yhdistyksen hallituksessa on, ei kannata missään nimessä heittää romukoppaan. Vanhat konkarit toivottavasti pysyvät mukana, vaikka eivät ole hallituksessa. Mutta kun hallitukseen tulee uutta porukkaa, niin totta kai se tuo raikkaita ajatuksia ja uutta energiaa.

Mitä muuta Joutsan Yrittäjillä on luvassa tänä vuonna kuin perustoiminnot sekä joulunavaus ja Joutopäivät, se riippuu Ilona Savitien mukaan siitä, kuinka aktiivisesti yrittäjäyhdistyksen uusi hallitus ideoi ja toteuttaa ideoitaan. Yhdistys pyrkii kuitenkin Savitien mukaan jatkossa järjestämään sellaisia tapahtumia, joihin saataisiin mukaan myös tähän saakka vähemmän aktiivisesti mukana olleet yrittäjät.

Oman puheenjohtajan toimensa tiimoilta Savitie toivoo joutsalaisyrittäjiltä yhteydenottoja matalalla kynnyksellä. Hän – Joutsassa kasvanut, mutta pitkään muualla asunut – arvelee, etteivät kaikki joutsalaisyrittäjät tunne häntä ja sanoo, ettei itsekään tunne kaikkia. Siksi yhteydenotot ovat toivottuja.

– Mielellään tutustuisin erityisesti näihin meidän oman yhdistyksen yrittäjäjäseniin, että tietäisin kenen kaikkien asioita tässä ajetaan, sanoo Savitie.

Ilona Savitie

  • Aloitti vuoden alussa Joutsan Yrittäjät ry:n puheenjohtajana.
  • Syntyi ja kasvoi Joutsassa, palasi paikkakunnalle pari vuotta sitten asuttuaan pitkään muualla.
  • Koulutukseltaan filosofian maisteri, opiskellut lisäksi valokuvausta.
  • Työskenteli jo ennen yrittäjyyttä freelancerina, mutta kiinnostui yrittäjyydestä kunnolla työskennellessään tiedottajana Helsingin Yrittäjät ry:ssä vuosina 2011-2013.
  • Alkoi sen jälkeen suunnitelmallisesti valmistella yrityksen perustamista ja hankki lisäkoulutusta.
  • Perusti Visuaalinen viestintätoimisto Ilona Savitien keväällä 2015.
  • Savitien yritys kertoo tarinoita sekä visuaalisessa että tekstin muodossa – Savitie siis valokuvaa yrityksille ja yksityisille, tekee kirjallista viestintää yrityksille ja medialle sekä tarjoaa viestintäkoulutusta.
  • Aiemmin iso osa Savitien yrityksen asiakaskunnasta oli muualla, mutta Joutsaan paluun myötä töitä on ollut enenevässä määrin myös Joutsassa.

Tarja Kuikka