Miltä näyttäisi vanhoilla Aku Ankka -lehdillä tapetoitu seinä? Sitä pohti kolme vuotta sitten joutsalainen Pauliina Suni-Järvinen (kuvassa) nähtyään Ilta-Sanomien sisustussivustolla Aku Ankoilla päällystetyn taloustuolin. Suni-Järvinen turvautui pohdintansa kanssa Googleen ja löysi sieltä vinkkejä siitä, miten sarjakuvalehdillä todella voisi tapetoida seinän.

Sen jälkeen alkoi tapahtua. Tarkoitus oli tehdä vain yksi Aku-seinä perheen tuolloin 13-vuotiaan pojan huoneeseen, mutta suunnitelma muuttui lennossa.

– Ajattelin, että se on vähän tylsä, kun on vain yksi seinä. Sanoin miehelle, että teepä toinen ja se teki, muistelee Suni-Järvinen.

Lopputuloksena huoneessa oli kaksi Aku Ankoilla tapetoitua seinää. Sittemmin tapetointiprojekteja on kertynyt muitakin, tosin sarjakuvalehtien sijaan Suni-Järvinen on käyttänyt niissä muun muassa keitto-, lintu- ja kukkakirjojen sekä Agatha Christien romaanin sivuja. Osassa taloa vallitsevan persoonallisen sisustusratkaisun taustalla on vahva kierrätysajatus ja toisaalta myös ajatus siitä, että koti on oman näköinen.

– Isäntä oli alkuun vähän tietysti vastaan, mutta se oli sitten ihan juonessa mukana repimässä entisiä tapetteja pois, sanoo Suni-Järvinen.

Aku Ankka -seiniä piti tehdä ensin vain yksi, mutta lopulta niitä syntyi kaksi.

Kukkaron päälle tapetointiprojektit eivät ole päässeet käymään, sillä tapetoinnissa Suni-Järvinen on käyttänyt ennestään kotoa löytyneitä Aku Ankkoja sekä muun muassa kirpputorilta saatuja kirjoja. Myös kirjastojen kirjavaihtotorit ovat hänen mukaansa hyvä paikka löytää tarkoitukseen sopivia teoksia.

Tapetointiprojekteihinsa Pauliina Suni-Järvinen on kelpuuttanut vain vanhoja kirjoja ja lehtiä. Esimerkiksi keittiön seinältä löytyy 1940-luvulta peräisin olevan keittokirjan reseptejä ja Aku Ankka -seinältä 1980- ja 1990-luvun, osin 1960-luvunkin sarjakuvalehtien sivuja. Vanhempikin materiaali on ollut Suni-Järvisen toiveissa, mutta jäänyt toistaiseksi käyttämättä.

– Meinasin kokeilla muutamaa 1800-luvun kirjaa, mutta mies sanoi, että se paperi on liian haperoa. Saattaa olla, ettei se kestä.

Tapetointi on hoitunut ilman tapettiliisteriä, sisustuslakalla. Suurin työ on ollut Suni-Järvisen mukaan entisten tapettien poistamisessa sekä kirjojen ja lehtien sivujen irti repimisessä. Jo yhdenkin seinän tapetointi vaatii Suni-Järvisen mukaan viitseliäisyyttä. Hän itse on halunnut tehdä esivalmistelut kunnolla ja lajitellut sivut huolellisesti, jotta lopputuloksesta tulisi varmasti mieleinen. Esimerkiksi keittiön kukkatapetin suunnitteluun meni monta iltaa.

– Joskus laitoin sivut sinitarralla pötkön seinään ja katsoin, että olisiko hyvä näin. Siinä pitää käyttää vähän taiteellista silmää.

Eteisen seinälle Pauliina Suni-Järvinen on valinnut lintuja ja muuta luontoaiheista.

Mutta entä jos esimerkiksi kukkakirjan sivut keittiön seinällä alkavat joskus tympiä? Eivät ne ala, Suni-Järvinen uskoo vakaasti. Hänen mukaansa perheen nyt 16-vuotias poikakaan ei ole kyllästynyt Aku-tapetteihinsa.

– Päinvastoin hän voisi varmaan innostua tapetoimaan ne loput kaksi seinää, arvelee Suni-Järvinen.

Yksi ongelma persoonallisesti tapetoiduissa seinissä kuitenkin hänen mukaansa on: seinille ei voi laittaa tauluja, sillä taulut peittäisivät tapetit. Se ongelma on perheessä ratkaistu ripustamalla seinälle pelkkiä kehyksiä.

Persoonallisten tapettien ainoa ongelma on Pauliina Suni-Järvisen mukaan se, että ne jäävät piiloon, jos seinälle ripustaa tauluja. Suni-Järvinen on ratkaissut ongelman ripustamalla seinille pelkkiä kehyksiä.

Tapetoi seinät kirjan tai lehden sivuilla

  • Tapetointiin tarvitaan kirjojen tai lehtien sivuja, suteja ja hajutonta, vesiohenteista sisustuslakkaa.
  • Sivuja valitessa kannattaa tarkistaa, ettei niissä ole roskia tai muuta likaa.
  • Revi sivut yksitellen irti kirjasta tai lehdestä ja tapetoinnin helpottamiseksi ryhmittele ne valmiiksi siten kuin haluat astella ne seinälle.
  • Sudi lakkaa seinään sille kohtaa, johon laitat ensimmäisen sivun, sitten kiinnitä sivu seinään ja lakkaa päältä. Käytä lakkaa kohtuudella.
  • Toimi muiden sivujen kanssa samoin.
  • Kun kaikki sivut ovat seinällä, anna seinän kuivua 1-2 vuorokautta.
  • Sisustuslakalla käsitellyt tapetit eivät kestä pesua, joten siivotessa pyyhi ne tarvittaessa esimerkiksi kuivalla pölyhuiskalla.

Vinkit antoi Pauliina Suni-Järvinen.

Tarja Kuikka

Tagged with →