Vuodenvaiheen talvimyräkkä vei viime viikon alkupuolella sähköt kaikkiaan noin 1.800 Järvi-Suomen Energian keskijänniteverkon asiakkaalta Joutsan seutukunnalla. Hetkellisesti vailla sähköä saattoi olla tiistaina sekä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä enemmänkin.

Sähkökatkot olivat paikoin hyvinkin pitkiä. Joutsan Seudun saamien tietojen mukaan esimerkiksi Leivonmäellä ja Havumäessä katkot olivat jopa yli 30 tunnin mittaisia.

Joutsassa on ihmetelty paikoin sitä, miksi sähkökatkoja ilmeni myös sellaisilla alueilla, joille oli aiemmin laitettu maakaapelit sähkönjakeluverkon toimintavarmuuden parantamiseksi. Näin kävi esimerkiksi Joutsan keskustan alueella keskiviikkoiltana.

Suur-Savon Sähkö Oy:n käyttöpäällikkö Mika Hutun mukaan maakaapeloiduilla alueilla voi edelleen olla maakaapelin perässä ilmajohtoverkkoa ja käytännössä ilmajohto-osa on maakaapelia haavoittuvaisempi.

– Ilmaverkon osalta viat koskettavat myös maakaapeliosuutta, ennen kuin saadaan erotettua se vikapaikka, sanoo Huttu.

Tarja Kuikka