Joutsassa ja entisen Leivonmäen kunnan alueella on yhä yhteensä kuutisenkymmentä taloutta vailla sähköä vuodenvaihteessa alkaneen talvimyräkän jäljiltä. Tilanne on korjaantunut tuntuvasti aiemmasta, sillä vielä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä sähköttä oli Joutsassa, Luhangassa ja Leivonmäellä kaikkiaan noin 1.800 taloutta, hetkellisesti jopa enemmän.

Luhangan osalta tilanne oli torstaina puoliltapäivin se, että sähköt oli saatu palautettua kaikkialle kunnan alueelle. Joutsan ja Leivonmäen alueelle viimeistenkin sähkökatkoista kärsineiden talouksien sähköt saataneen palautettua Suur-Savon Sähkö Oy:n käyttöpäällikkö Mika Hutun mukaan vielä torstain aikana.

– Tämän vuorokauden ja lähituntien aikana varmaan saadaan sinne sähköt, Huttu arvioi torstaina puolilta päivin.

Miten kauan sähkökatkot ovat Joutsan seutukunnalla pisimmillään kestäneet, sitä Huttu ei osannut vielä torstaina arvioida.

Joutsassa on ihmetelty paikoin sitä, miksi sähkökatkoja ilmeni myös sellaisilla alueilla, joille oli aiemmin laitettu maakaapelit sähkönjakeluverkon toimintavalmiuden parantamiseksi. Näin kävi esimerkiksi Joutsan keskustan alueella keskiviikkoiltana. Mika Hutun mukaan maakaapeloiduilla alueilla voi edelleen olla maakaapelin perässä ilmajohtoverkkoa ja käytännössä ilmajohto-osa on maakaapelia haavoittuvaisempi.

– Ilmaverkon osalta viat koskettavat myös maakaapeliosuutta, ennen kuin saadaan erotettua se vikapaikka, sanoo Huttu.

Järvi-Suomen Energia ohjeisti torstaina julkaisemassaan tiedotteessaan asiakkaitaan huomioimaan sen, mikäli kiinteistön sähköt käyttäytyvät sähköjen palauduttua oudosti. Jos esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, kyse voi olla yhtiön mukaan sähköverkon nollajohtimen katkeamisesta. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai sähköiskun vaara.

Nollavian ilmetessä Järvi-Suomen Energia neuvoi katkaisemaan sähköt pääkytkimestä varovaisuutta noudattaen ja ottamaan yhteyttä yhtiön vikapalvelunumeroon.

Huuponhovi torstaiaamuna  sähköttä – kunnan vanhuspalveluissa selviteltiin tilannetta

Joutsan Seudun saamien tietojen mukaan sähköjen pitkäaikainen katkos olisi Joutsan alueella johtanut siihen, että pelastustoimi ja kunnan sosiaalitoimi olisivat pohtineet, pitäisikö kunnan haja-asutusalueilla asuvia vanhuksia ryhtyä evakuoimaan. Joutsan kunnan sosiaalityöntekijä Aila Niinikosken mukaan mitään virallisia keskusteluja aiheesta ei ollut kuitenkaan sosiaalitoimen ja pelastustoimen välillä käyty.

Myöskään kunnan vanhuspalveluihin ei ollut tullut kotihoidon esimies Marjatta Virtasen mukaan ainakaan vielä torstaina aamupäivällä tietoa siitä, että haja-asutusalueilla tarvitsisi ryhtyä vanhusten evakuointeihin. Ainoa Virtasen tiedossa tuolloin ollut tilanne oli se, että Leivonmäellä Palvelukeskus Huuponhovin sähköt olivat katkenneet torstaina aamulla.

Torstaina aamupäivällä vanhuspalveluissa pohdittiinkin Virtasen mukaan sitä, kuinka kauan vanhukset voivat olla palvelukeskuksessa, jos sähkökatko jatkuu pitkään ja missä vaiheessa on lähdettävä miettimään muita järjestelyjä.

– Selvitellään onko sinne teknisiä ratkaisuja, että saadaanko lämmitystä järjestettyä toisella tavalla. Se on työn alla. Ja sähköyhtiön kanssa keskustellaan siitä, miltä tilanne näyttää, Virtanen kertoi torstaina aamupäivällä.

Siinä tapauksessa, että palvelukodin sähkökatko kestäisi pitkään ja palvelukodin sisälämpötilan laskiessa liiaksi jouduttaisiin turvautumaan vanhusten siirtämiseen muualle, sijoituspaikkoina voisivat Virtasen mukaan toimia mahdollisesti Palvelukeskus Jousi ja terveyskeskus.

– Niistä varmaan lähdetään liikkeelle, arvioi Virtanen.

Tarja Kuikka

Katso sähkönjakelun keskeytykset häiriökartasta

JS Digi 2.1.2019 Talvimyräkkä katkoi sähköjä – Joutsan seutukunnalla yhä noin 900 taloutta sähköttä