Vuodenvaihteen talvimyräkkä on aiheuttanut sähkökatkoja Järvi-Suomen Energian sähkönjakelualueella Joutsan seutukunnalla. Keskiviikkona aamupäivällä Joutsassa, Leivonmäellä ja Luhangassa oli vielä kaikkiaan noin 900 keskijänniteverkon asiakasta vailla sähköä.

Myräkkä alkoi uudenvuodenaattona ja seuraavana päivänä eli tiistaina satoi runsaasti lunta. Raskas lumikuorma sai puut taipumaan linjoille, mikä aiheutti vikoja sähköverkkoon. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä myrskyävä tuulirintama aiheutti lisää vikoja. Yöllä sähköttömiä talouksia oli Joutsan seutukunnalla noin 1.800. Hetkellisesti määrä on voinut olla yön ja tiistain aikana suurempikin.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Järvi-Suomen Energia rajasi vika-alueita ja korjasi vikoja. Keskiviikkoaamuna yhtiö nosti valmiustilaansa punaiselle tasolle eli suurhäiriötilaan ja korjaustöitä jatkettiin aiempaa suuremmalla henkilövahvuudella, noin sadan asentajan ja viidentoista metsäkoneen voimin.

Keskiviikkona aamupäivällä vaikein tilanne oli yhtiön mukaan Kangasniemellä, Toivakassa ja Leivonmäellä. Leivonmäellä sähköttömien talouksien määrä oli tuolloin lähes 400. Kaikkiaan Järvi-Suomen Energian keskijänniteverkossa oli tuolloin noin 12.000 asiakasta vailla sähköä.

Sähkökatkot ovat vaikuttaneet myös teleoperaattoreiden tukiasemien toimintaan. Telian häiriökartan mukaan Telian mobiiliverkko toimi keskiviikkoaamuna Joutsan seutukunnalla moitteetta, mutta Dnan verkossa saattoi sen sijaan olla kuuluvuuden ja datayhteyksien suhteen heikentymiä. Elisan verkossa häiriöitä esiintyi Leivonmäellä, Mieskonmäessä ja Vallaspellossa.

Järvi-Suomen Energia totesi keskiviikkona aamupäivällä julkaisemassa tiedotteessaan tilanteen kestävän sääennusteiden valossa ajallisesti pitkään, sillä sään lauhtumista ei ole näköpiirissä.

Tarja Kuikka

Katso häiriökartasta sähkönjakelun keskeytykset alueellasi

Tagged with →