Hyökkäys poliisimiehiä vastaan toi verraten ankaran rangaistuksen ja kovat korvausvastuut kohta täysi-ikäiseksi tulevalle joutsalaisnuorelle. Tapaus sattui viime toukokuussa yksityisasunnossa Joutsassa, jossa poliisipartio oli turvaamassa sosiaalityöntekijän käyntiä.

Tuomittu heitti sisällä ensin puhelimen seinään ja yritti tämän jälkeen hyökätä poliisin kimppuun. Hyökätessä hän yritti lyödä poliisia, mutta tämän onnistui taltuttaa ja raudoittaa nuori. Poliisimies kuitenkin loukkasi polvensa tilanteessa.

Tämän jälkeen nuori vietiin poliisiauton kyytiin, jossa hän pyysi toista poliisia löysentämään käsirautoja. Kun poliisi kumartui katsomaan käsirautoja, nuori potkaisi häntä päähän.

Myöhemmässä poliisitutkinnassa nuori tunnusti teon muutoin, mutta kiisti yrittäneensä lyödä poliisia.

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan vuonna 2001 syntynyt nuorimies syyllistyi tapauksessa kaikkiaan kolmeen eri rikokseen. Rikosnimikkeet ovat virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, pahoinpitelyn yritys ja pahoinpitely.

Kaikki rikosnimikkeet kirjattiin tehdyiksi nuorena henkilönä, koska vastaaja oli tuolloin alle 18-vuotias. Tämä tarkoittaa muun muassa lievempää rangaistusasteikkoa.

Rangaistukseksi vastaaja sai kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen. Rangaistus on ehdollinen ja sen koeaika päättyy 4. marraskuuta 2020.

Ehdollinen vankeusrangaistus tarkoittaa sitä, että vankeus voidaan panna täytäntöön mikäli tuomittu syyllistyy koeaikana uusiin rikoksiin, joista tuomio on ehdotonta vankeutta.

Korvauksia tuomittu joutuu maksamaan yhteensä 1825 euroa. Suurimmat erät ovat loukkaantuneelle poliisille suoritettava 600 euron korvaus, päähän potkaistulle poliisille 300 euroa ja Valtiokonttorille loukkaantuneen poliisin päivärahoista hieman yli 800 euroa.

Tapaus käsiteltiin käräjillä marraskuun alussa. Tuomio on lainvoimainen.

Jukka Huikko