Ajokortti ei enää 1.1.2019 alkaen kelpaa henkilöllisyystodistuksena, mikäli hakee pankilta verkkopankkitunnuksia tai teleoperaattorilta niin sanottua mobiilivarmennetta. Hakijan tulee osoittaa henkilöllisyytensä passilla tai henkilökortilla.

Linjaus perustuu vuodenvaihteessa voimaan astuvaan lakimuutokseen. Muutos käsittelee vahvaa sähköistä tunnistautumista ja sähköisiä luottamuspalveluita.

Virallisesti ajokortti ei ole ollut henkilöllisyystodistus aikoihin, mutta käytännössä sitä on voinut sellaisena käyttää monissa arjen tilanteissa. Linjaukset tosin vaihtelevat organisaatioittain paljonkin. Yksityisissä liikkeissä pääsääntö lienee on, että vanha käytäntö jatkuu.

– Hyväksymme edelleen ajokortin henkilöllisyystodistuksena, kertoo esimerkiksi iltaravintolatoimintaa ja liikenneasematoimintaa pyörittävän Joutsan Huttulan toimitusjohtaja Jaakko Ikonen.

Myös Postin palveluissa ajokortti hyväksytään henkilöllisyystodistuksena jatkossakin. Ajokorttia on kysytty muun muassa silloin, kun hakee postipakettia Postin asiamiespisteestä.

Jukka Huikko