Joutsalaisnuorten viime helmikuussa Toivakassa ulosajoon päättynyt liikenneonnettomuus toi kuljettajalle pitkän yhdyskuntapalvelun ja ajokiellon rangaistukseksi. Samassa yhteydessä käsiteltiin myös Joutsassa alkuvuodesta 2017 tehtyä vahingontekoa, jossa kuljettaja oli toisena päätekijänä mukana.

Vyyhtiä käsiteltiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa jo 10. lokakuuta. Tuomio annettiin niin sanottuna kansliatuomiona vasta marraskuun lopulla.

Ulosajossa vältyttiin henkilövahingoilta, mutta nuorten käyttämä auto vaurioitui pahasti. Auto muun muassa pyöri katon kautta ympäri. Kyydissä oli kaikkiaan neljä nuorta kuljettajan lisäksi. Oikeuden asiakirjojen mukaan onnettomuutta edelsi noin 150 km/h:ssa ajonopeus paikalla, jossa on kahdeksankympin nopeusrajoitus.

Vahingonteossa oli puolestaan kyse tapauksesta, jossa kiinteistöosakeyhtiö Joutsan Palvelukeskuksessa tyhjennettiin jauhesammutin ulko-ovelle, rikottiin valaisin sekä aiheutettiin vesivahinko laskemalla vettä palopostista rappukäytävään.

Autoa kuljettanut ja vahingonteossa mukana ollut, vuonna 1992 syntynyt mies sai tuomion kaikkiaan neljästä rikoksesta. Ulosajoon liittyivät törkeä rattijuopumus, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta. Ajokorttia miehellä ei ollut, koska rikoshistoria pitää sisällään yhden aiemman törkeän rattijuopumuksen sekä kaksi rattijuopumusta. Neljäs rikos oli puolestaan vahingonteko.

Rangaistukseksi hänelle määrättiin peräti 80 päivää vankeutta. Tämän hän kuittaa kuitenkin tekemällä 80 päivää yhdyskuntapalvelua. Ajokieltoa mies kärsii 30. toukokuuta 2020 saakka. Ajokieltoon vaikuttivat miehen aiemmat tuomiot. Hänet on tuomittu kertaalleen törkeästä rattijuopumuksesta ja kahdesti rattijuoppoudesta.

Tuomittu on joutsalaistaustainen, mutta kirjat ovat tiettävästi Jämsänkoskella. Aiemmin tänä syksynä mies sai pahoinpitelytuomion käräjiltä.

Ulosajoon liittyen tuomion sai myös joutsalainen vuonna 1999 mies. Hän oli luovuttanut auton sitä kuljettaneelle miehelle ja oli tämän humalatilastaan tietoinen. Rangaistukseksi määrättiin 45 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa 270 euroa.

Tuomion sai myös kaksi muuta miestä. Tuomiot liittyvät nimenomaan Palvelukeskuksen tapahtumiin. Joutsalainen, vuonna 1992 syntynyt mies tuomittiin syylliseksi vahingontekoon. Hän sai verraten kovan rangaistuksen, peräti 30 päivää vankeutta. Vankeusrangaistus on ehdollinen ja sen koeaika päättyy 30. huhtikuuta 2020.

Joutsalainen, vuonna 1989 syntynyt mies sai tuomion lievästä vahingonteosta. Rangaistukseksi oikeus langetti 15 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa 90 euroa.

Mainittakoon, että tuomittu vuonna 1992 syntynyt mies oli äskettäin pitkään vangittuna Leivonmäen epäiltyyn murhaan liittyen. Hänet vapautettiin 4. joulukuuta, mutta tapauksen tutkinta jatkuu edelleen. Häntä ei epäillä murhasta, vaan muista surmatyön jälkeisistä rikoksista.

Vuonna 1992 ja 1996 syntyneet miehet velvoitettiin maksamaan myös 1000 euron korvaus kiinteistöyhtiölle sekä yli 4100 euron korvaukset kiinteistöyhtiön vakuutusyhtiölle.

Jukka Huikko

Lue myös: JS 10.10.2018 Syyttäjä vaatii linnatuomiota joutsalaisnuorten ulosajossa autoa kuljettaneelle