Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut joutsalaisen, vuonna 1980 syntyneen miehen syylliseksi kotirauhan rikkomiseen, törkeään kotirauhan rikkomiseen, varkauteen ja kaikkiaan neljään pahoinpitelyyn. Tapaukset ovat perua vuodelta 2017. Oikeus käsitteli tapausta viime lokakuussa.

Rangaistukseksi mies sai viisi kuukautta vankeutta. Vankeusrangaistus on ehdollinen ja sen koeaika päättyy 5. lokakuuta 2020. Asianomistajana olleelle naiselle mies määrättiin maksamaan liki 6.600 euron suuruiset korvaukset sekä valtiolle 80 euroa rikosuhrimaksua.

Pahoinpitelyistä kaksi ensimmäistä tapahtui miehen asunnossa Joutsassa, ensin helmikuussa ja toistamiseen kesäkuussa. Mies oli muun muassa kuristanut naista, vääntänyt tämän käsiä sekä työntänyt väkisin lääketabletteja tämän suuhun.

Tämän jälkeen tapahtumaketju siirtyi Jyväskylään. Mies kävi kesäkuun lopun ja heinäkuun puolenvälin välisenä aikana useaan otteeseen avaimillaan naisen asunnolla. Näistä käynneistä tuli tuomio kotirauhan rikkomisesta, naisen pahoinpitelystä sekä varkaudesta, kun mies vei naisen puhelimen ja lompakon.

Viimeisin käynti johti tuomioon törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Miehellä oli tuolloin mukaan eläinten tainnuttamiseen tarkoitettu pulttipyssy, jolla hän ampui itseään.

Myöhemmin loppuvuodesta miehen lähettämien tekstiviestien johdosta häntä epäiltiin myös lähestymiskiellon rikkomisesta. Nämä syytteet oikeus kuitenkin hylkäsi. Oikeuden mukaan näihin yhteydenottoyrityksiin oli asiallinen ja perusteltu syy.

Asianomistajana ollutta naista epäiltiin vahingonteosta miehen asunnolla. Hän oli rikkonut miehen omaisuutta. Nainen oli myöntänyt teonkuvauksen oikeaksi. Teko sattui erään pahoinpitelykerran jälkeen ja tarkoituksena oli kiinnittää miehen huomio toisaalle. Oikeus piti kertomusta uskottavana ja hylkäsi syytteen, koska vahingoittamistarkoitusta ei ollut.

Tuomi on saanut lainvoiman.

Jukka Huikko