Keski-Suomen käräjäoikeus käsitteli keskiviikkona jo pari vuotta vanhaa tapausta, jossa kyse oli ”muiluttamisesta”, eli törkeästä vapaudenriistosta. Lisäksi asianomistajaa pahoinpideltiin.

Tapaus sattui maaliskuussa 2016. Syytteen mukaan asianomistaja haettiin väkivalloin kotoaan ja häntä pahoinpideltiin autossa, jossa häntä kuljetettiin. Apuna käytettiin muun muassa pesäpallomailaa, jolla lyötiin miestä päähän. Hänet vietiin lopulta eräälle hiekkakuopalle Savenahoon, jossa mies pääsi pakenemaan. Mies sai vielä paleltumia jalkoihinsa, kun joutui kävelemään lumessa useamman kilometrin.

Oikeudenkäynnissä jäi selvittämättä, pakotettiinko uhri autoon vai ei. Tapauksen vastaajat puolestaan kiistivät syyllisyyteensä rikoksiin.

Päätekijöinä oikeus piti vuonna 1987 ja 1996 syntynyttä kahta joutsalaismiestä. Kumpikin heistä sai tuomion törkeästä vapaudenriistosta sekä pahoinpitelystä. Rangaistukseksi vuonna 1987 syntynyt mies sai 210 tuntia yhdyskuntapalvelua. 1996 syntynyt mies sai puolestaan kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen. Rangaistus on ehdollinen.

Tapauksen kolmas osallinen, vuonna 1996 syntynyt, nykyisin Vihtavuorella kirjoilla oleva mies toimi henkilöauton kuljettajana. Myös hän sai tuomion törkeästä vapaudenriistosta. Rangaistukseksi tuli neljä kuukautta vankeutta. Myös tämä rangaistus on ehdollinen.

Lisäksi uhrille määrättiin maksettavaksi kaikkiaan hieman yli 4.000 euron suuruisen korvaukset.  Uhri asui tapahtuma-aikaan Joutsassa. Nykyinen viimeisin kotipaikkamerkintä löytyy Pieksämäeltä.

Puolustusasianajaja kuvaili tuomittua ”kyläpoliisiksi”

Oikeudenistunnosta raportoinut Iltalehti paljasti tapauksen taustoja. Oikeudessa esitetyistä puheenvuoroista voi tulkita, että kyse olisi ollut väitetyn huumeidenkäyttäjän laittamisesta oman käden oikeudella kuriin. Huumeiden käyttöön liittyviä rikoksia oikeudessa ei kuitenkaan käsitelty.

– Hänet [vuonna 1987 syntynyt päätekijä] on tunnettu huumevastaisuudestaan ja on vähän niin kuin ”kyläpoliisi”, raportoi Iltalehti vuonna 1987 syntyneen miehen avustajan, Henry Salevan sanoneen oikeudessa.

– Se oli pelottelua. Halusin (uhrin) kanssa selvittää asioita. Kaikki tietää Joutsassa, että vihaan huumeidenkäyttäjiä. He jakavat huumeita alaikäisille. Sen takia vihaan heitä, sanoi puolestaan Iltalehden mukaan vuonna 1987 syntynyt tuomittu itse oikeudessa.

Vuonna 1987 syntynyt oli esittänyt uhkailuja uhrille autossa. Asianomistajan Iltalehti kuvaili puolestaan olleen oikeudessa pelokas.

– Minut viedään jollekin hiekkakuopalle ja tapetaan, koska olen ”nisti”, sanoi asianomistaja Iltalehden mukaan oikeudessa.

Iltalehden mukaan käräjäoikeuden tuomari joutui puuttumaan useampaan kertaan osapuolten toimintaan oikeudessa, kun tunteet kuumenivat.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Jukka Huikko

Lue myös: Iltalehti 13.12.2018 ”Kyläpoliisin” johtama kolmikko muilutti miehen hiekkakuopalle