Joutsan itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa jaettiin vuosittainen Joutsan kunnan kulttuuripalkinto. Tänä vuonna palkinnon sai luontovalokuvaajana sekä paikallishistorian kerääjänä kunnostautunut Esko Manninen.

– Manninen rakastaa luontoa ja sen ympäröimää maaseutuasutusta, ihmisen arjen kauniita jälkiä. Hän on tuonut töitään joutsalaisten nähtäviksi monin eri tavoin kaikille avoimissa yleisötilaisuuksissakin. Hän on valokuvannut luontoa ja saattanut töitään myös kirjalliseen muotoon, kertoi Joutsan kulttuurityöryhmän puheenjohtaja Eero Peltoniemi.

Joutsan itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa esiintyivät Joutsan Eläkekuoro, Joutsan Naiskuoro, Sekakuoro Sepposet sekä Leivonmäen kirkkokuoro. Musiikilliset tervetulosanat esitti kulttuurityöryhmän puolesta Teresa Teppola.

Juhlassa kuultiin myös kaikkien kuorojen yhteisesityksenä Jean Sibeliuksen Finlandia.

Sekakuoro Sepposet esiintyi Seppo Pänkäläisen johdolla.

Joutsan Naiskuoroa johti Laura Kaartinen.

Leivonmäen kirkkokuoro ja kuoronjohtaja Natalia Ikonen.

 

Katso video kuorojen yhteisesityksestä:

 

Heikki Kuurne sankarihaudoilla: Uusilla linjauksilla parannuksia nykytilaan

Itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen jälkeen sankarihaudoilla puheen pitänyt Joutsan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Kuurne totesi, että Suomessa eletään jälleen vaikeita aikoja.

– Kansamme elää vaikeaa taloudellista aikaa. Meiltä löytyy työttömyyttä, syrjäytymistä, köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Olemme menettäneet kilpailukykyämme, meille perinteisesti vahvat toimialat ovat heikentyneet, rakenteelliset muutokset ja kansainvälinen kilpailu ovat tehneet tehtävänsä. Myös maamme julkisen sektorin voimavarat ovat saavuttaneet tiensä pään, tarvitaan muutosta ja merkittävää rakenteellista saneerausta. Uusien linjauksien avulla voimme rakentaa nykytilanteen paremmaksi, sanoi Kuurne.

Kuurne muistutti myös suomalaisten selviämistaistelusta viime sotien aikaan.

– Sodissamme suomalaiset joutuivat taistelemaan olemassaolonsa ja itsenäisyytensä puolesta tavalla, joka oli totaalista: koko kansakunnan voimavarat olivat äärimmilleen viritetty. Suomi hävisi sodan, mutta voitti rauhan. Sodan sekasortoisen lopun jälkeen Suomi oli itsenäinen. Saamme olla edelleen isäntänä omassa maassamme.

Vaikka sota oli runnellut maata ja kansaa, jaksettiin katsoa parempaan huomiseen ja uskottiin tulevaisuuteen.

– Jälleenrakennuksen mahdollisti yhteishenki, kansallinen yhteenkuuluvuus. Suomalaiset tajusivat olevansa oman onnensa seppiä. Ymmärrettiin, että itsenäisyyden edellytys oli yksimielisyys suurissa asioissa. Vaikka monista asioista oltiin erimielisiä, niin isoissa kysymyksissä kyettiin puhaltamaan yhteen hiileen.

Markku Parkkonen

Lukion tilaisuuden lopuksi reserviläiset Niilo Peltonen ja Tapio Kämppi saattoivat Suomen lipun pois.

 

Kunnan ja seurakunnan seppeleen sankarihaudoille laskivat Aila Niinikoski ja Heikki Kuurne.