Joutsassa kerätään parhaillaan joululahjoja alueen vähävaraisille lapsille ja nuorille. Torstaina aloitetun ja joulukuun 19. päivään saakka kestävän keräyksen järjestävät Joutsan kunnankirjasto, Hyvinvointitupa ja Joutsan kunnan sosiaalitoimi.

Keräykseen voi osallistua siten, että ostaa tai tekee itse lahjan, paketoi sen ja liittää lahjaan kirjastosta saatavan pakettikortin. Pakettikorttiin merkitään lahjan saajan ikä kortissa olevan ikäjaottelun mukaan, saajan sukupuoli ja lahjan sisältö, jotta paketti voidaan osoittaa sopivalle henkilölle.

Valmis lahja toimitetaan Joutsan pääkirjastossa tai Leivonmäen lähikirjastossa olevaan keräyspisteiseen viimeistään 19. joulukuuta. Kenelle lahja päätyy, sen päättää Joutsan kunnan sosiaalitoimi. Sosiaalitoimen kautta lahjat myös välitetään vastaanottajille.

Millaisen joululahjan Joutsan alueen vähävaraisten lasten ja nuorten hyväksi järjestettävään keräykseen sitten voi laittaa, sitä ei ole Joutsan kirjasto- ja kulttuuritoimen esimies Nina Kuikan mukaan millään lailla rajattu.

– Ihan voi olla mikä vaan, kunhan ei nyt mitään tuoretavaraa laita, mikä menee pilalle, ohjeistaa Kuikka.

Pakettiin kelpaavat siis yhtä lailla esimerkiksi vaatteet kuin lelutkin.

 

Joutsan pääkirjastossa ja Leivonmäen lähikirjastossa on joulukuun 19. päivään saakka keräyspisteet, joihin voi jättää lahjoja Joutsan vähävaraisten lasten ja perheiden hyväksi järjestettyyn joululahjakeräykseen. Keräyspisteistä saa pakettikortin, johon kirjataan tarvittavat tiedot ennen kortin liittämistä lahjaan.

Viime vuonna Joutsan kunnankirjasto oli mukana ympäri Suomea toimivien nuorkauppakamarien järjestämässä Joulupuu-keräyksessä. Suurin osa kirjastossa kerätyistä lahjoista päätyi kuitenkin tuolloin Jyväskylän alueella asuville ja se herätti kritiikkiä Joutsassa, sillä moni toivoi lahjojen päätyvän oman kunnan asukkaille.

Nina Kuikan mukaan Joutsan alueelle on tänä vuonna toivottu omaa keräystä ja kun sellainen nyt saatiin järjestettyä, arvelee Kuikka monen myös osallistuvan siihen.

– Viime vuonna lahjoja tuli ainakin ihan reilusti. Luulen, että nytkin, kun kaikilla on varmuus, että ne lahjat tosiaan jäävät tänne Joutsaan, sanoo Kuikka.

Tarja Kuikka