Joutsan seurakunnassa ja monessa muussakaan seurakunnassa ei tämän vuoden seurakuntavaaleihin liittynyt kovin suuria jännitystekijöitä. Tämä johtui ehdokkaiden pienestä määrästä läpi Suomen. Joutsassa ehdokkaita oli kolme enemmän kuin paikkoja oli jaossa. Monessa muussa seurakunnassa ehdokastilanne oli vieläkin huonompi. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4 % ja Joutsassa vähän parempi, 16,8 %. Voi siis sanoa, että Joutsassa ei oltu ainakaan keskiarvoa huonommin liikkeellä vaaleissa.

Vaalien jälkeisen elämän suhteen vaalien kiinnostavinta antia ovat tulosten kärkipään nimet. He tulevat muodostamaan seurakunnan päätöksenteon ytimen yhdessä kirkkoherran kanssa. Seurakunnan toiminnan kannalta on olennaista, että päätöksenteon ytimessä henkilösuhteet pelaavat. Tätä toimivuutta ei ole syytä epäillä.

Vaalituloksen voisi tiivistää niin, että parhaiten pärjäsivät uudet kasvot seurakunnan hallinnossa. Kaikki kolme eniten ääniä saanutta ehdokasta ovat uusia valtuutettuja ja myös iältään ehdokkaiden keski-ikään verraten nuoria.

Vaaleissa ei kovin railakkaita linjauksia esitetty, joten voi olettaa, että seurakunnan hallinto jatkaa pitkälti entisillä linjoilla. Eikä seurakunnalla tietysti talouden puolesta olekaan paljon pelivaraa. Tässä taloustilanteessa lienee myös niin, että vapaaehtoisten osallistuminen seurakunnan toimintaan korostuu entisestään.

Markku Parkkonen