Kuvataiteilija, joutsalaisen taidelaitos Haihatuksen perustaja Merja Metsänen kuoli aggressiiviseen aivosyöpään Joutsassa 21. marraskuuta 2018. Laajalle levinnyt glioblastooma diagnosoitiin vain vajaa neljä kuukautta aiemmin.

65-vuotias Metsänen (os. Forsberg) syntyi kolmilapsisen perheen esikoistyttäreksi Helsingin Vartiokylässä 2.7.1953. Vastavalmistuneen rintamamiestalon yläkerrassa asuivat isovanhemmat, ja nuori perhe asutti alakertaa.

Metsänen oli aurinkoinen ja hyväntuulinen lapsi: ”kiltti tyttö vuodesta 1953”, kuten hän itse sanoi. Nuoremmille sisaruksilleen tulistuessaan Metsäsellä oli kuitenkin keinonsa: ”Mä piirrän sut!”, hän raivosi. Ja piirsi. Piirsi niin kuin intohimoinen piirtäjä piirtää.

Merja Metsänen kirjoitti ylioppilaaksi Vuosaaren lukiosta 1973 ja valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1978. Merja Metsänen ja Raimo Auvinen vihittiin vuonna 1976, ja lapset Jenni, Jaakko, Ellinoora ja Anni syntyivät 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alkupuolella.

Alkuun Metsänen työskenteli kankaanpainajana, mutta siirtyi lasten myötä perheen oman kiinteistöhuoltoyrityksen taustajoukkoihin. Yritys, kuten tuhannet muutkin yritykset tuolloin, teki konkurssin 1980-luvun hullujen vuosien päätteeksi. Aika oli vaikea sekä taloudellisesti että henkisesti.

Jotain uutta piti keksiä. Metsänen ja Auvinen eivät jääneet paikalleen, vaan pakkasivat koiransa ja lapsensa isoon pakettiautoon, ja muuttivat vanhaan taloon maaseudulle. Maalla perhe avasi kotinsa ensin kaupunkilaisille lomalapsille ja lopulta sijaislapsille. Taloon mahtui, joten mikäpä ettei. Pidempiaikaisen kodin perheessä sai vuosien varrella kuusi poikaa, joista kehitysvammainen Pekka jäi perheeseen pysyvämmin.

Merja Metsänen palasi taiteen pariin ja työskenteli monipuolisesti kuvittajana, ympäristö- ja installaatiotaiteilijana sekä yhteiskuntaa tarkkasilmäisesti kommentoivana kirjoittajana, pilapiirtäjänä, kolumnistina ja kirjailijana. Vuonna 2000 Metsänen ja Auvinen kokosivat kotiinsa Nokan vanhalle kyläkoululle rajatonta luovuutta ylistävän takapihantaiteilijoiden kesänäyttelyn. Syntyi taidelaitos Haihatus, josta tuli taiteilijapariskunnan elämäntapa ja elämäntyö.

Tänä päivänä Haihatus on valtakunnallisesti arvostettu taidelaitos, jonka toiminnan ytimessä on edelleen omaleimainen kesänäyttely, mutta myös vahva tapahtumatoiminta sekä ympärivuotinen kansainvälinen taiteilijaresidenssi. Merja Metsänen oli taidelaitoksen sydän – toiminnanjohtaja ja toteuttaja, yhteisön kokoaja ja letunpaistaja, sekä ympäri maailmaa Joutsaan tulevien taiteilijoiden lämminsydäminen ja viisas emäntä.

Merja Metsänen peri kauneudentajunsa myyjätär-äidiltään, ja terävän kynänsä teknikko-isältään. Sydämen viisaus ja lämminhenkisyys olivat häntä ihan itseään.

Jenni Sarolahti
Kirjoittaja on vainajan tytär

Tagged with →