Joutsan Kotiseutuyhdistyksen julkaisema uusi Kotiseutulehti ilmestyi viime viikonvaihteessa. Runsaalla kuvituksella varustettu, liki viisikymmentäsivuinen lehti on tänäkin vuonna niin sanotusti tuhti lukupaketti. Lehdessä on kaikkiaan parikymmentä artikkelia, joiden aiheissa liikutaan osin historiassa, osin nykypäivässä.

Lehdessä käsitellään muun muassa 1800-luvun alkupuolella Joutsassa vaikuttaneen herätysjohtaja Margareta Högmanin vaiheita, 1500-luvulla määriteltyjä vanhan Jousan rajoja, Toivolan tilan ja Vaihelan tilan historiaa sekä joutsalaisen Akseli Paasosen kevään 1918 sisällissodan aikana kirjoittamia kirjeitä.

Nykypäivää edustavissa artikkeleissa aiheina ovat muun muassa ekaluokkalaisten pyhäinpäiväaatokset, talomuseolla viime kesänä pidetyt neljän kuoron laulujuhlat sekä JoSePan futsal-joukkue. Lehdessä on myös kattava raportti siitä, millaisia kunnostustöitä Joutsan Kotiseutuyhdistys on museon alueella tänä vuonna tehnyt.

Artikkeleita ovat kirjoittaneet useat henkilöt, muun muassa dosentti, pastori Pekka Rahkila, Tainionvirran seurakunnan kirkkoherra Jeremias Sankari, joutsalaissyntyinen filosofian maisteri ja aiemmin tänä vuonna Joutsan Seudulle vuoden 1918 sisällissodan Joutsan tapahtumista artikkelisarjan kirjoittanut Tapio Nurminen sekä nykyisistä paikallisista kotiseutuaktiiveista muun muassa Arto Hölttä, Leena Riitaoja, Esko Manninen ja Terttu Hentinen. Hentinen on myös toiminut lehden vastaavana toimittajana.

Lehden taitosta on vastannut Osuuskunta SiniWuokkojen Jari Partanen.

Tarja Kuikka

Yllä kuvassa Joutsan Kotiseutulehdessä olevan, Vaihelan tilan historiaa käsittelevän artikkelin kuvitusta. Vuonna 1928 kesäistä lepohetkeä viettävät Aino-Marja (vas.)  ja Pentti Ruohtula, lapset Pekka, Anja ja Helena sekä Linda Ruohtula.