Joutsan seurakuntatalolla pidettiin tänään keskiviikkona kutsunnat. Nuoret miehet ovat kutsunnanalaisia sinä vuonna kun täyttävät 18 vuotta, ja kutsuntapäivä onkin ensiaskel asevelvollisuuden maailmassa. Puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimiston organisoimana käsky tulla paikalle koski vuonna 2000 syntyneitä, tarkemmin sanoen 27 nuorta Joutsasta ja kuutta Luhangasta.

Kutsuntapäivän kulku menee vakiintuneen kaavan kautta, joka on ollut jokseenkin sama jo isoisien tai heidän isiensä aikakautena, eli tuttu siis sukupolvien ajalta. Kutsunnanalaiset ilmoitetaan sotilaallisesti päällikölle, mitä seuraa ohjeita ja puheita sotilaiden, kunnan ja seurakunnan edustajien tahoilta. Myös sotaveteraanit ovat välittäneet tuntemuksiaan sotavuosista, kuten Heimo Kiuru teki tälläkin kertaa. Joskus paikalla on myös Ilmavoimien soittokunta.

Sitten nuoret käsketään yksi kerrallaan kutsuntalautakunnan eteen, ja ulos tullessaan heillä on tieto siitä miten asevelvollisuus heidän kohdallaan jatkuu.

Monet palvelukseen määrätyistä lähtevät joukko-osastoihinsa tammikuun saapumiserässä 2020. Myös kaikki erät välillä I/19–2/21 voivat tulla kyseeseen. Keski-Suomesta lähdetään armeijaan Kainuun ja Karjalan Prikaatiin, Panssariprikaatiin ja Ilmasotakouluun. Kaikkiin oli paikkoja myös keskiviikon tilaisuudessa.

Keski-Suomen aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Teijo Oksanen teroitti kuulijoille, että asevelvollisuus on kansalaisvelvollisuus ja kestää niin kauan kuin henkilö täyttää 60 vuotta.

– Armeija on myös tasa-arvoinen paikka, jossa kaikki ovat samalla viivalla. Yrittäkää parhaanne. Jos ongelmia tulee eteen, meillä suuri organisaatio tukemassa teitä. Tulevaisuus tuo elinikäisiä muistoja, uusia taitoja ja hyviä kavereita.

– Muuten, saatte myös kotiläksyn, kehittäkää fyysistä kuntoanne. Se ei mene koskaan hukkaan, totesi everstiluutnantti Oksanen.

Joutsan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Huikko piti tilaisuuden merkitystä suurena, monestakin näkökulmasta.

– Maanpuolustustahto on Suomessa tutkitustikin korkealla tasolla. Sen takana on käsitykseni mukaan monia tekijöitä. Menneisyytemme koettelemukset tietysti, mutta myös Puolustusvoimain näkyvyys sekä tiivis ja läheinen yhteys miesten kotikuntiin.

– Me joutsalaiset arvostamme suuresti sitä, että edelleen kutsunnat järjestetään näiden nuorten miesten kotiseudulla. Vaikka elämme voimakkaan teknologian ja muutosten maailmaa, niin tässä asiassa, tiivis yhteys säilyy vain näin, sanoi Huikko.

Kotikuntien väki oli paikalla katsomassa nuorten perään, ja samalla he näkevät koko ikäluokan viimeistä kertaa kootusti. Päivän aikana koettu kontrasti vaihtelee suuresti, sillä osalla nuorista menee hyvin, ja osalla taas vähän huonommin.

– Haasteita on monenlaisia, osa kenties itse aiheutettuja, osa olosuhteiden pakosta. Ja kaikkea tuolta väliltä. Olenkin kysynyt itseltäni, että olemmeko varmasti tehneet kaikkemme kuntanaja yhteisönä.

– Emme valitettavasti, vaan työtä riittää. Tarvitsemme entistä vankempia ja varhaisemmin auttavia tukiverkkoja, jotta pudokkaita ei tulisi. Tässä yhteydessä kannustan myös teitä rohkeasti kysymään neuvoa tai pyytämään apua, jos elämäntilanne sitä edellyttää, kehotti Huikko.

Janne Airaksinen

Panssariprikaatin alaisuudessa toimivan Keski-Suomen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Teijo Oksanen avasi kutsuntatilaisuuden.

Katso video Joutsan kutsunnoista: