Joutsan uutena apteekkarina syyskuun alussa aloittanut Virpi Kortemäki (kuvassa) sanoo uuden työnsä alkutaipaleen olleen hektistä ja työntäyteistä aikaa. Työ on painottunut konttoritehtäviin, mutta jatkossa Kortemäki aikoo olla mahdollisimman paljon asiakaspalvelussakin.

– Uskon, että asiakkaat tykkäsivät siitä, että apteekkari on näkösällä, sanoo aiemmin Korpilahden apteekin ja sen Luhangassa toimivan sivuapteekin apteekkarina toiminut Kortemäki.

Maisemanvaihdon syyksi hän sanoo halun saada uusia haasteita. Korpilahden, Tammijärven ja Joutsan apteekit sinänsä eivät poikkea hänen mukaansa juuri toisistaan, vaan ovat melko samantyylisiä maalaispaikkakunnan apteekkeja. Joutsan apteekin meininkiä Kortemäki kuvaa leppoisaksi, asiakkaat eivät ole Joutsassa hänen mukaansa yhtä kiireisiä kuin kaupungeissa. Uuden apteekkarinkin nämä ovat ottaneet hyvin vastaan.

– Se on mieltä lämmittävää, iloitsee Kortemäki.

 

Perinteisesti apteekit ovat keskittyneet reseptilääkkeiden toimittamiseen, mutta nykyisin niissä on tarjolla myös monenlaisia itsehoitotuotteita ja ylipäätään monenlaisia hyvinvointiin liittyviä tuotteita. Muutos on tapahtunut Virpi Kortemäen mukaan pikkuhiljaa tällä vuosituhannella.

– Siihenhän ollaan menemässä ja sitä kovasti viedään eteenpäin, että asiakasta opastettaisiin apteekissa kokonaisvaltaisesti. Että itsehoidossakin pystyttäisiin tarjoamaan apua asiakkaalle, ettei hänen välttämättä tarvitsisi mennä lääkäriin.

Lääkkeiden toimittamistyyli on sekin muuttunut Kortemäen mukaan ajan myötä; ennen asiakkaalle vain annettiin lääke mukaan, mutta nykyisin henkilökunta on myös velvollinen neuvomaan tuotteen käytössä.

Apteekkimaailmassa keskustellaan Kortemäen mukaan parhaillaan siitä, pitäisikö apteekkilääkkeitä myydä myös vähittäistavarakaupan puolella. Kortemäki itse ei näe sitä järkevänä, ainakaan kovin laajassa mittakaavassa.

– Näen sen siitä näkökulmasta, että siellä ei saa antaa neuvoja. Että se vaatii sen farmaseuttisen osaamisen. Niin se, että jos käytetään jotain lääkettä väärin, niin siitä sitten taas koituu suurempia haittoja. Tiettyjä lääkkeitä varmasti voisi ajatella kaupan puolelle ja sitten sellaiset lääkkeet, missä on enemmän vaaraa väärinkäytölle ja haittavaikutuksille, pidettäisiin edelleen apteekin puolella. Mutta se on tietysti hankala, missä se raja menee.

 

Apteekkari Virpi Kortemäen (oik.) ohella Joutsan apteekissa työskentelevät proviisori Arttu Kontti, farmaseutit Marja Viinikainen ja Sirpa Malinen, farmanomi Irja Ojanen sekä farmaseutit Kirsi Siltala ja Tuija Neppius.

Lähimmät Joutsan naapurikuntien apteekit löytyvät Hartolasta, Tammijärveltä, Leivonmäeltä ja Kangasniemeltä. Apteekkari Virpi Kortemäki ei kuitenkaan koe niitä kilpailijoiksi, sillä hän uskoo kunkin keskittyvän palvelemaan omia asiakkaitaan ja toisaalta oman apteekkinsa asiakaskunnan haluavan käyttää nimenomaan oman apteekin palveluja.

Verkkoapteekit hän sen sijaan näkee yleisesti ottaen kivijalka-apteekkien haastajiksi, tosin ei niistäkään ole hänen mielestään Joutsan apteekille uhkaa. Tämä sen vuoksi, että verkosta ostavat paljon keski-ikäiset ja nuoremmat työssäkäyvät, kun taas suuri osa Joutsan apteekin asiakaskunnasta on iäkkäämpää ja tottunut asioimaan paikan päällä. Joillekin heistä apteekissa käynti voi olla Kortemäen mukaan ainut ihmiskontakti päivän aikana.

– Mutta en näe, etteikö Joutsan apteekillakin voisi olla joskus verkkoapteekki, Kortemäki sanoo, mutta ei lähde tarkemmin ennustamaan, milloin se voisi olla ajankohtaista.

Muutenkaan hän ei ole ehtinyt vielä miettiä tulevaa kovin pitkälle. Näillä näkymin apteekkia kuitenkin pyöritetään hänen mukaansa samalla henkilömäärällä ja asiakaspalvelu säilyy ykkösasiana.

– Joutsan apteekki on paljon saanut positiivista palautetta siitä, että täällä osataan hommat. Haluan, että se käsitys pysyisi jatkossakin.

 

Virpi Kortemäki

Aloitti syyskuun alkupuolella Joutsassa uutena apteekkarina.

Toimi aiemmin apteekkarina Korpilahdella ja sitä ennen apteekin hoitajana Jyväskylässä Kuokkalan apteekissa.

Syntynyt Petäjävedellä, asuu Korpilahdella.

Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.

Harrastaa vapaa-ajalla liikuntaa; kesäisin juoksua ja talvella hiihtoa.

Tarja Kuikka

 

Tagged with →