Tänään avattiin virallisesti yleisön nähtäväksi Joutsan kunnan uusin prosenttitaideteos. Kyse on Haihatus-tiimin tuottamasta tilataideteoksesta nimeltä Ruskasukkametsä. Tilataideteoksen seitsemän värikästä veistosta on sijoitettu nurmialueelle Jousitien ja Yhdystien kulmaukseen.

Taidelaitos Haihatuksessa kunnan tilaamaa teosta on ideoitu viime alkutalvesta lähtien kuuden-seitsemän taiteilijan pähkäilemänä. Monista ajatuksista toteuttamiskelpoisimmaksi arvioitiin australialaisen Haihatuksessa jo pidemmän aikaa vaikuttaneen taiteilijan Benjamin Phillips Nozdrachevin idea, johon on käytetty kierrätettyä ja maalattua kattopeltiä.

– Teos on saanut innoituksensa joutsalaisesta metsästä, sen muodoista, voimasta ja valon käyttäytymisestä siellä vaihtuvien vuodenaikojen mukaan, kertoo Nozdrachev.

Heti perään hän mainitsee syyn sille, että miksi teos muodostuu seitsemästä erillisestä veistoksesta. Australialaisen mielestä Suomessa on nimittäin seitsemän vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja neljä erilaista talvea. Erityisen iloinen hän oli erään tuntemattomaksi jääneen ohikulkijan kommentista töiden pystytysvaiheessa. Tuo ohikulkija oli nimittäin ollut ilahtunut siitä, että harmaaseen alkutalveen saadaan ripaus väriloistoa.

Julkistamistilaisuudessa puhunut kunnanjohtaja Harri Nissinen kertoi kunnan päättäneen sijoittaa taiteeseen prosentin verran vuoden 2016 tilinpäätöksen loppusummasta. Tilinpäätös oli tuolloin plussalla 1,6 miljoonaa euroa, mikä tiesi 16.000 euron sijoitusta teoksiin. Tämä johti siihen, että prosenttitaidetta tilattiin Virpi Lehdolta, Anna Schroderukselta ja Haihatukselta. Lehto ja Schroderus luovuttivat jo aikaisemmin elokuussa työnsä, ja nyt oli siis Haihatuksen vuoro.

Ruskasukkametsä maksoi kunnalle 7.000 euroa. Kunnanjohtaja Nissinen arvioi, että prosenttitaidetta voidaan ostaa myös jatkossa, mikäli kunnan taloudellinen tulos sen mahdollistaa. Hän kertoo myös haaveilevansa, että Jousitie ja Yhdystie voitaisiin jossain vaiheessa korjata uuteen loistoon, jolloin Yhdystiestä voisi tulla eräänlainen bulevardi aina valtatieltä kirkon risteykseen asti. Tuossa kokonaisuudessa tilataideteos tulisi entistä paremmin esille, sillä jo nyt valittu paikka kerää paljon ohikulkijoita ja siten huomiota Ruskasukkametsälle.

Janne Airaksinen

Kuvat: Janne Airaksinen, Saara Iikkanen

 

Australialainen taiteilija Benjamin Phillips Nozdrachev, jonka idea katsottiin parhaimmaksi Haihatus-tiimin keskuudessa.

 

Taiteilija Nozdrachev pitää kuvassa englanniksi puhetta, jossa hän valottaa teoksensa syntymekanismeja.

 

Katso video prosenttitaiteen julkistustilaisuudesta: