Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luhangan yhdistys juhlisti viime lauantaina toimintansa yltämistä 90 vuoden ikään. Tammisuojassa järjestetty, runsaat 70 henkilöä koolle kerännyt halloween-henkinen juhla oli ennen muuta lasten juhla, sillä lasten ja lapsiperheiden asioita ajava yhdistys halusi tarkoituksella välttää jäykistelyä.

– MLL:n mottohan on, että lapset ensin, muistutti tilaisuuden tervetulosanat lausunut MLL Luhangan puheenjohtaja Terhi Rantanen.

Lapsille ja lapsenmielisille olikin juhlassa tarjolla monenlaista ohjelmaa. Hulapallon pellet hassuttelivat ja taiteilivat ilmapalloista mitä erilaisimpia muotoja. Kahteen otteeseen esiintymislavalle nousseet Pipsa ja Hepsankeikka – eli Pipsa & Tanssiorkesteri Sydänkäyrän Pirjo Lahtinen ja Marjo Merivirta – puolestaan leikittivät ja laulattivat lapsia. Kaksikko sai lapset innostumaan kerta toisensa jälkeen leikkiin, niin Jumppalaulun kuin monen muunkin tutun lastenlaulun tahtiin.

 

Hulapallon pellet hassuttelivat lasten kanssa.

Hassutellessa ja leikkiessä herännyt nälkä poistettiin välillä Kaija Sipilän valmistamilla herkuilla. Menu oli tehty lastenjuhlan henkeen; tarjolla oli muun muassa nauravia nakkeja ja lihapullia. Myöhemmin tarjolla oli kakkupuffet halloween-henkisine leivonnaisineen.

MLL Luhangan puheenjohtaja Terhi Rantasen tervetulosanojen ohella juhlassa kuultiin pari muuta lyhyttä puheenvuoroa. Äänessä olivat Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä ja MLL Luhangan – tuolloin vielä nimeltään MLL:n Luhangan osaston – entinen aktiivi Aino Mönkölä. Niin yhdistyksen puheenjohtajana kuin muissakin vastuutehtävissä toiminut Mönkölä poimi yhdistyksen historiasta esimerkkejä 1980- ja 1990-lukujen toiminnasta – kunnanjohtaja kun oli omassa puheenvuorossaan kysellyt asian perään.

 

Monessa perheessä oli tartuttu juhlakutsussa mainittuun ehdotukseen halloween-teeman mukaisesta pukeutumisesta.

Ensin mainitulla vuosikymmenellä toimintaan kuuluivat Mönkölän mukaan muun muassa teatteri- ja konserttiretket, satukerhot sekä lystisunnuntait. Myös neuvolan kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä. 1990-luvulta Mönkölä mainitsi esimerkkinä järjestön valtakunnallisen teeman, väkivallantorjunnan. Sitä toteutettiin yhdessä SPR:n paikallisosastojen kanssa.

– Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luhangan osastolla on ollut onni sulkea piiriinsä lasten ystäviä, joiden uutteran työn tuloksia me voimme tänäänkin katsella kiitollisin mielin, mutta samalla nöyrästi oman pienuutemme tuntien, totesi Mönkölä.

Hän myös esitti paikalla olleiden yhdistyksen entisten aktiivien puolesta kunnalle toiveen, että kunta suhtautuisi suosiollisesti lasten asioihin.

 

MLL Luhangan takavuosien aktiivi ja entinen puheenjohtaja Aino Mönkölä toi omassa puheenvuorossaan esille muutamia esimerkkejä yhdistyksen, tuolloin tosin MLL:n Luhangan osaston, takavuosien toiminnasta.

MLL Luhanka

Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luhangan osasto perustettiin vuonna 1928.

Osaston toiminnasta ei ole kuitenkaan löytynyt jälkeenpäin tietoja.

Osasto perustettiin uudelleen vuonna 1940.

Yhdistys vaikutti jo varhain merkittävällä tavalla luhankalaisten lapsiperheiden elämään: se muun muassa perusti Luhankaan 1940-luvulla äitiyshuoltolan ja pikkulasten neuvolan sekä rakensi 1940- ja 1950-lukujen taitteessa kaksi terveystaloa.

Nykyiseen toimintaan kuuluu muun muassa säännöllinen perhekahvilatoiminta, Luhangan koululla pidettävät musailoittelut ja erilaiset retket.

Tekee myös toimintansa puitteissa lahjoituksia, hankkinut esimerkiksi taannoin leikkivälineitä Luhangan koulun ulkoilualueelle.

Jäsenmäärä tällä hetkellä 86, joista alle 12-vuotiaita lapsijäseniä on 36.

 

Halloween-teema näkyi myös juhlan koristeluissa.

Tarja Kuikka

 

Katso video Luhangan MLL:n juhlan tunnelmista: