Olen saanut valmistua ylioppilaaksi keväällä 1965 Joutsan yhteiskoulusta ja agronomiksi Helsingin Yliopistosta helmikuussa 1971. Tunnen syvää kiitollisuutta kouluttautumismahdollisuudesta. Kaikki lapseni ovat suorittaneet ylioppilastutkinnon samassa lukiossa, joka jatkaa Joutsan yhteiskoulun perinnettä.

Joutsaan 1981 palattuani olen saanut perustaa ja työskennellä yhtä hyvin maatalouskoulupisteen opettajana ja apulaisrehtorina kuin kunnallisissa luottamustehtävissä mm. valtuuston ja hallituksen puheenjohtajana.

Rehtori Hossolan vuonna 1948 istuttama tammi on ollut koko ajan erityissuojelussa ja asiasta on muistutettu tavan takaa mm. silloin kun joitakin oksia karsittiin rajusti sähkölinjan tieltä. Olen esittänyt sille useaan kertaan suojelua ollessani kunnanhallituksessa, jolloin toteamus oli sen tapainen, ettei sitä mikään uhkaa.

Löysin vuoden 2011 Joutsan Kotiseutulehdessä julkaistusta lukion 50-vuotisjuhlassa pitämästäni puheesta seuraavan todistuksen asiasta: ”Erityissuojelua nautti yhteiskoulun päätyyn istutettu tammi, joka tänään sijaitsee terveyskeskuksen parkkipaikkojen välisellä nurmikaitaleella muistuttaen koulunpaikasta. Se lienee nyt jo puretun puukoulun kanssa saman ikäinen, korkea ja komea puu. Olen useita kertoja pyytänyt ja teen sen tässäkin juhlassa, rauhoituspäätöstä ja siihen liittyvää merkkiä tuolle Opinpuulle”.

Tämä puu on muistomerkki ja kunnianteko yhteiskoulun perustajalle rehtori Hossolalle ja koulutalon rakentamisen äitinsä kotitalon hirsistä johtaneelle eversti Kauraselle. Samalla se on muisto kaikille sieltä elämäänsä vauhtia saaneille Joutsan seutukunnan nuorille sukupolville.

Kun viime heinäkuussa tapasin Veijo Penttisen mittanauhamiehen kanssa puun lähellä tein asian hänelle tiettäväksi. Hän tarttui heti puhelimeen ja soitti sen kuntaan. En tiedä kenelle, mutta uskon kunnanjohtajalle.

Kotiseutuihmisenä olen ihmetellyt myös tätä Ala-Hulikkalan kulttuurimaiseman pilaamista ja Meijerin koivikon kauhistuttavaa rakennustyyliä. Joutsan on estettävä kyläkuvan pilaamisen jatkuminen. Muualta käyvät virkamiehet ja suunnittelijat eivät näy ottavan mitään vastuuta asiasta. Kunnanhallituksen täytyy herätä asiassa ja ottaa ohjat käsiinsä.

Terttu Hentinen
Kunnallisneuvos
Joutsan kotiseutuyhdistyksen pj.

Tagged with →