Monet kuntalaiset ovat valitelleet vaikeutta saada lääkäriaikaa terveyskeskukseen. Selvittelin asiaa tilastoista. Ennen seututerveyskeskukseen liittymistä lääkärivastaanottoja oli luokkaa 13.000–14.000 vuodessa (mukana silloin luhankalaiset). Seututk:n aikana vuonna 2013 joutsalaisten käyntejä oli 10.043, vuonna 2015 enää 7.361 ja viime vuonna 7.409. Tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana ei-kiireelliset käynnit ovat vähentyneet edellisestä vuodesta 28 % ja kiireelliset 0,9 %, yhteensä 10 %.

Vastaavasti käyntejä sairaanhoitajan luona on lisätty. Vuonna 2013 hoitajakäyntejä oli 6.896 vuodessa, viime vuonna jo 12.494. Alkuvuonna 2018 ei-kiireelliset hoitajakäynnit ovat lisääntyneet 2 %, mutta kiireelliset 74 %, yhteensä 15 % edellisestä vuodesta. On erinomaista, että hoitajat venyvät ja paikkaavat lääkärivajetta.

Tilanteesta on seurannut mm. keskussairaalalähetteiden lisääntymistä ja potilaiden ongelmien hoidon pitkittymistä. Kun seututk:n palvelujen myynti on vähentynyt budjetoidusta, nyt myös talousarvion toteutumisessa mennään miinuksella. Mutta eipä huolta! Seututk:n toimitusjohtaja kirjoittaa osavuosikatsauksessaan, että ennustettu yhteensä 2 miljoonan euron vaje kurotaan umpeen nostamalla hintoja loppuvuonna. Eikö ole erinomainen rahastusautomaatti? Rahaa tulee vaikka palveluja ei anneta.

Olisi kiva lukea, mitä Joutsan edustaja (Maija Salonen) seututk:n järjestämistoimikunnassa aikoo asiassa tehdä, kun en saa suoraan kysyä. Kunta ei kuulemma evästä edustajiaan? Olisiko jo aika irtisanoa sopimus seututk:n kanssa ja ottaa ohjat taas omiin käsiin!

Kalle Willman
eläkkeellä oleva terveyskeskuslääkäri Joutsassa