Joutsan yhtenäiskoululla vietettiin eilen vanhustenviikon kunniaksi Elämänkaarijuhlaa. Huomenna päättyvä vanhustenviikko on lokakuun ensimmäistä sunnuntaita seuraava valtakunnallinen teemaviikko, jonka vietto aloitettiin vuonna 1972 eli runsaat 45 vuotta sitten.

Teemaviikkoa edeltävä vanhustenpäivä, jota vietetään nykyisin juuri lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, on sen sijaan peräisin jo muutaman vuosikymmenen verran pidemmältä ajalta. Ensimmäisen kerran vanhustenpäivää vietettiin Suomessa jo vuonna 1954.

Tuolloin vanhustenpäivän tarkoituksena oli Joutsan yhtenäiskoulun ja lukion tervehdyksen Elämänkaarijuhlaan tuoneen rehtori Arto Juntusen mukaan alun perin saada kaikki ne, joilla on elossa vanhenevia omaisia, muistamaan näitä ja tuomaan ilmi koko yhteiskunnan kiitollisuus sille polvelle, joka on nykypolven elämän rakentanut.

– Tämä ajatus on hyvä pitää mielessä meidän nuorempien sukupolvien muinakin kuin tänä juhlapäivänä, muistutti Juntunen.

Joutsan yhtenäiskoulussakin seniorit näkyvät Juntusen mukaan viikoittain, kun niin sanotut lukumummot käyvät lukemassa kirjoja alakoululaisten kanssa.

– Tämä jos mikä on omiaan lähentämään eri sukupolvia toisiinsa oikealla tavalla. Kaikkien koululaisten mummot ja vaarit eivät ole samalla paikkakunnalla vanhempien tukena, totesi rehtori.

 

Juhlassa laulanut Kari Kivisaari kertoi yleisölle musiikin tulleen omalle elämänkaarelleen mukaan jo lähes 30 vuotta sitten.

Joutsan kunnan Vanhus- ja vammaisneuvoston, yhtenäiskoulun ja lukion sekä Hyvinvointitupa-hankkeen järjestämä Elämänkaarijuhla on ollut perinteisesti lämminhenkinen, sukupolvet yhteen kokoava juhla.

Tilaisuus oli tänäkin vuonna musiikintäyteinen. Yhteislauluja laulettiin useaan otteeseen Pirjo Kämpin toimiessa esilaulajana ja Jarno Kuusiston säestäessä haitarilla. Kämppi ja Kuusisto esiintyivät itsekin ja tulkitsivat pieneltä osin paikallistakin tuotantoa, leivonmäkisten Sinikka Lahden ja Pekka Aarnion herkän kappaleen Sydän soi.

Myös Kari Kivisaari lauloi, tosin pianistinsa poisjäännin vuoksi taustanauhan säestyksellä. Kuorolauluakin kuultiin Seppo Pänkäläisen johtaman Joutsan Eläkekuoron esiintyessä yksin ja yhtenäiskoulun neljäsluokkalaisten kuoron kanssa.

Joutsan seurakunnan tervehdyksen tilaisuuteen toi rovasti Matti Kallioinen. Siinä missä Kallioinen puhui vakavammassa hengessä, Sinikka Hytönen ja Marjatta Nevalainen taas kertoivat yleisölle pääasiassa kansalaisopiston kirjoituspiirissä syntyneitä tarinoita. Lyhyissä tarinoissaan naiset kuljettivat kuulijansa muun muassa vasikkojen laitumellevientimatkalle.

Viimevuotiseen tapaan juhlassa päästiin myös verryttelemään tuolijumpan merkeissä. Jumppatuokion veti fysioterapeutti Emma Liukko.

 

Fysioterapeutti Emma Liukko johdatteli yleisön tuolijumppaan.

Elämänkaarijuhlassa ovat perinteisesti olleet vanhusten ohella mukana myös lapset. Neljäsluokkalaisten kuoron ohella lavalla nähtiin myös oppilaiden esittämä, yhtenäiskoulun ja Joutsan nuorisoseuran yhteistyönä syntynyt lastenteatterinäytelmä, jonka keskiössä oli mystinen taikalaatikko. Yllätyksen tarjonnut laatikko sekä sen jälkeen nähty tanssiesitys toivat hymyn monen vanhemman katsojan huulille.

Se, että Elämänkaarijuhla tuo yhteen lapset ja vanhukset, on juhlassa puhuneen Joutsan kunnan Vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Virva Teräväisen mukaan hyvä idea.

– On ilo silmille, kun täällä näkee nuoria ja lapsia ja päästään tekemään yhdessä hyvää, kiitteli Teräväinen.

Tarja Kuikka

 

Katso videopätkä Elämänkaarijuhlasta:

Katso lisää kuvia juhlasta:

 

Marjatta Nevalainen (vas.) ja Sinikka Hytönen kertoivat yleisölle tarinoita, jotka ovat syntyneet pääasiassa kansalaisopiston kirjoituspiirissä.

 

Yhtenäiskoulun neljäsluokkalaisten kuoro ja Joutsan Eläkekuoro esiintyivät Seppo Pänkäläisen johdolla.

 

Rovasti Matti Kallioinen toi Elämänkaarijuhlaan Joutsan seurakunnan tervehdyksen.