Miisanpäivän trombin kulkureitiltä on paljastunut laajat metsätuhot. Trombi havaittiin sunnuntaina 23. syyskuuta iltakuudelta Suonteella Joutsan Ollinsalmessa, josta se liikkui aina Hirvensalmen Hämeenmäkeen saakka.

Viime viikolla Joutsan Seutu kertoi tuhoista lähinnä reitin alku- ja loppupäästä sekä keskivaiheille osuvasta Käyrässaaresta. Loppuviikon aikana Joutsan Seutu sai vahvistettua trombin tarkan kulkureitin, kiitos lukuisien havainnoitsijoiden. Myös ilmiön synnystä lehti sai käsiinsä mielenkiintoisia silminnäkijähavaintoja Uimaniemen suunnalta.

Merkittävimmät metsätuhot löytyvät Lehtisensaaresta. Etelä-Suonteen metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Kari Paaso arvioi, että yksin Lehtisensaaressa puuta on nurin vähintään 3.000 kuutiota, enimmillään jopa 5.000 kuutiota. Paaso vieraili tuhoalueilla perjantaina.

– Osa kaatuneesta puustosta on todella järeää, joten voimaa on tälläkin suunnalla ollut. Yksin Lehtisensaaren osalta voidaan puhua usean sadan tuhannen euron metsävahingoista, arvioi Paaso.

Muualta trombin reitiltä on tällä hetkellä tiedossa arviolta enintään tuhannen motin metsätuhot. Koko reittiä ei kuitenkaan ole koluttu tarkkaan. Trombi lävisti muun muassa Pellosniemen ja Käyrässaaren, osin taimikkoja tai nuorta metsää myöten. Lisäksi lukemista puuttuvat Ilvessaaren tiedot, jossa trombi teki myös pahaa jälkeä.

– Trombi on kulkenut Ilvessaaressa paljolti suojellun ”tikkametsän” lävitse, kertoo Joutsan Seudun pyynnöstä Etelä-Suoteen tuhoalueilla vieraillut, kalastajana alueen vedet ja saaret tunteva Anssi Saari.

Tuhoalueiden kaatuneen puustoon hyödyntäminen on vaikeaa. Saariin ei esimerkiksi ole tieyhteyttä lainkaan, eikä Suonteella tällä hetkellä ole tiettävästi puuyhtiöiden lauttakalustoa.

Trombi on osunut ainakin muutaman vapaa-ajanasunnon tontille tai vähintään viistänyt niiden vierestä. Tällä tietoa merkittäviltä rakennuksille aiheutuneilta vahingoilta on vältytty. Parilla tontilla sen sijaan riittää kyllä raivaamistyötä kaatuneiden puiden parissa. Myös erilaiset pihakalusteet ovat saaneet kyytiä useammalla tontilla.

Erikoisin tuho löytyy kuitenkin Lehtisensaaren kupeessa olevalta Murtosensaarelta.

– Murtosensaarelta trombi on puolestaan kaatanut vanhan petäjän, jota Marjotaipaleen miehet ovat käyttäneet vuosikymmenten ajan nuotan kiinnityksessä Kirvessalmen apajalla, keventää Saari.

Teksti: Jukka Huikko
Pääkuva: Anssi Saari
(Lehtisensaaren itäosasta paikalta, jossa trombi rantautui takaisin Suonteelle)

Lisää juttuja kuvan alla.

Miisanpäivän Trombin reitti on saatu vahvistettua. Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Jenni Rauhala pitää mahdollisena, että tuhoja voi vielä paljastua Ollinsalmesta länteen ulottuvalta alueelta. Erityisen kiinnostuneita Ilmatieteenlaitoksella oltaisiin näköhavainnoista, jotka liittyisivät trombiin Etelä-Suonteen saaristossa. Kartta: Google Maps.

Ilmatieteenlaitoksen meterologi Jenni Rauhala piirsi oheisen kartan, joka kuvaa aluetta, jolla supersolu-ukkosesta perua oleva trombi tai trombeja on saattanut syntyä ja liikkua. Alue ulottuu siis Joutsan Ollinsalmesta jopa Luhankaan Päijänteelle saakka. Kartta: Google Maps.

Supersolu-ukkosen ja trombin liikkeistä tehtiin useita näköhavaintoja Uimaniemellä

Trombin muodostumiseen on saatu mielenkiintoista lisävalaistusta silminnäkijähavaintojen perusteella. Jo viime viikolla Ilmatieteenlaitoksen meterologi Jenni Rauhala kertoi, että ilmiö liittyi Joutsan kirkonkylän eteläpuolitse lännestä itään liikkuneeseen ukkospilveen, jossa on kyse niin sanotusta supersolu-ukkosesta.

Joutsalainen Hannu Merivirta oli sunnuntaina liikenteessä skootterillaan ja menossa käymään Uimaniemellä Parosessa, mutta pysähtyi niin sanotulle Könnösenmäelle. Samalle paikalle sattui myös kotoaan Parosesta autolla liikkeelle lähtenyt Sini Pylkkänen. Könnösenmäeltä näkee hyvin laajalti moneen suuntaan.

Kumpikin heistä havaitsi ukkospilven, johon liittyi suppilomainen ilmiö. Se liikkui koillisesta, Laitjärven-Jääsjärven suunnasta havaintopaikan pohjoispuolitse kohti Ollinsalmea. Pilveen liittyi voimakas salamointi.

Tämän lisäksi Merivirta havaitsi hieman vastaavan, mutta selkeästi suuremman ilmiön pohjoisempana. Hän arvioi, että se olisi lähestynyt Ollinsalmea hieman pohjoisempaa, kenties Kataatselän suunnasta. Havaintojen asemointi kartalle jälkikäteen on kuitenkin haastavaa.

– Suppilot eivät mielestäni yltäneet maahan saakka, mutta näkyvyys toki rajoitti. Ikään kuin pienempi ilmiö olisi seurannut suurempaa, mutta sitten ne siis katosivat näkyvistä, kertasi Merivirta Joutsan Seudulle.

– Jatkoin matkaa Haminanmäkeen, jossa valkoinen seinä tuli vastaan, kun kaksi-kolme-senttisiä rakeita alkoi sataa. Mietin jo, että minnekä siitä pääsisi suojaan, hän jatkoi.

Ollinsalmen rannan tuhopaikalta noin kaksi kilometriä liki suoraan etelään on uimaniemeläisen Hanna-Mari Makkonen-Rossin koti. Hän oli lastensa kanssa pihalla, kun havaitsi pohjoistaivaalla erikoisen ilmiön.

– Näytti kuin joku olisi imenyt pilviä voimakkaasti ylöspäin. Mitään ääntä ei kuulunut, ja lopulta ilmiö katosi puiden taakse, Makkonen kertaa.

Jukka Huikko

Näin meteorologi kommentoi kansalaishavaintoja

Ilmatieteenlaitoksen meterologi Jenni Rauhala toteaa Joutsan Seudulle, että silminnäkijöiden havainnot sopivat hyvin yhteen oletetun ilmiön ja laitoksen havaintojen kanssa. Pienempi suppilo on todennäköisesti ollut pyörteen tai trombin alku. Toisin sanoen trombi on saattanut saada alkunsa jo reilusti lännenpänä.

Tuhoja saattaa siis löytyä myös Ollinsalmesta länteen ulottuvalta alueelta. Mikäli tällaisia löytyy, metsänomistajat voivat vinkata niistä esimerkiksi Joutsan Seudulle, joka välittää ne eteenpäin.

Suurempi suppilo taas on ollut todennäköisesti supersolu-ukkoseen liittyvä voimakas pyörivä nousuvirtaus.

Joutsan Seutu on saanut runsaasti tietoa myös raekuuroista, jotka liittyvät ilmiöön. Merkittävimmät raekuurot ovat liikkuneet ilmeisesti trombin oletetun reitin pohjoispuolelle.

Meterologi Rauhalan mukaan Ilmatieteenlaitosta kiinnostaisi mahdolliset valokuvat tai näköhavainnot siitä, kun trombi on liikkunut Etelä-Suonteen ylitse. Hirvensalmen Hämeenmäen jälkeen ukkosrintama muuttui tutkakuvissakin epäselvemmäksi, mikä selittänee trombin jälkien päättymisen.

Havaintojen perusteella on mahdollista, että tuhoa teki vain yksi trombi. Tähän liittyen mielenkiintoisia olisivat havainnot Pellosniemen ja Kapeaniementien väliseltä alueelta. Joka tapauksessa kyse oli kuitenkin yhden ja saman supersolu-ukkosen aikaansaannoksista, olipa trombeja sitten yksi tai kaksi.

Jukka Huikko

Lue myös:

JS Digi 28.9.2018: Lisää tuhoalueita paljastunut

JS Digi 26.9.2018: Supersolu-ukkonen sunnuntain sääilmiön takana – trombeja saattoi olla jopa kaksi

JS Digi 24.9.2018: Marjotaipaleessa tuhoja aiheuttanut sääilmiö tallentui kuviin ja videoille

Tutustu myös: Ilmatieteenlaitoksen verkkosivu rajuilmoista

Ilvessaaressa trombi teki tuhoa muun muassa eteläosan luonnonsuojelualueella. Kuva: Anssi Saari.

Kuvan kohdalta trombi on noussut Ilvessaareen. Kuten saaren sisäosissa tuhot ovat pahempia, sillä rannan puut ovat ilmeisesti tottuneet tuulen tuiverrukseen. Kuva: Anssi Saari.

Murtosensaaresta trombi kaatoi vanhan petäjän, jota Marjotaipaleen kalamiehet ovat käyttäneet nuotan kiinnitykseen vuosikymmenten ajan Kirvessalmen apajalla. Kuva: Anssi Saari.

Tältä Lehtisensaaressa näytti sisämaassa. Kuva: Veli-Heikki Niiranen.