Trombin tai voimakkaan pyörretuulen aiheuttamien vahinkojen laajuus voi olla tähän saakka oletettua huomattavasti laajempi. Trombi aiheutti sunnuntaina hieman ennen iltakuutta tuhoja ainakin kolmessa paikkaa Suonteen rannoilla Uimaniemellä ja Marjotaipaleessa.

Maanantaina iltapäivästä Joutsan Seudun saamien tietojen mukaan pelastuslaitos raivaa parhaillaan erään mökin pihapiiriä Käyrässaaressa. Näin ollen trombi olisi mahdollisesti jatkanut matkaansa jo tiedetyiltä tuhoalueilta kohti Etelä-Suonteen saaristoa.

Henkilövahinkoja ei toistaiseksi ole tiedossa.

Pyörre on tämän hetkisen käsityksen mukaan liikkunut ensin Ollinsalmesillan eteläpuoleisella selällä, ylittänyt sen jälkeen Korvaniemen, edennyt Leväsenselkää itäkaakkoon, kunnes se on iskenyt maihin Kapeaniementiellä Marjotaipaleen puolella. Mitä ilmeisemmin trombi on siis jatkanut matkaansa siitä ainakin Käyrässaareen saakka. Joutsan Seutu pyrkii selvittämään reitin tiistaina aamupäivällä.

Siitä, missä pyörre on syntynyt sekä mahdollisista Etelä-Suonteen saariston vahingoista, Joutsan Seutu ottaa vielä havaintoja vastaan.

Puita on siis joka tapauksessa nurin useassa paikassa. Joutsalainen Jere Rossi kertoo käyneensä tarkastamassa sukulaisensa mökin, joka sijaitsee noin puoli kilometriä Ollinsalmensillalta etelään, Uimaniemen puoleisella rannalla. Paikalla on puuta nurin arviolta puolen hehtaarin verran.

Uimaniemen puoleisella rannalla sijaitsee myös Korvaniemi, jonka pyörre on ilmeisesti ylittänyt matkallaan Leväsenselälle. Alta löytyy joutsalaisen Markku Riipisen ottama kuva Korvaniemestä sekä video, jonka alkuosassa on Riipisen kuvaamaa materiaalia, kun pyörre liikkuu Ollinsalmensillan eteläpuolisilla vesillä. Videoon on yhdistetty myös Erkki Jokisen kuvaamaan materiaali pyörteestä ja kovasta raekuurosta.

Marjotaipaleen puoleisella rannalla Kapeaniementiellä pyörre nousi järveltä suoraan erään vapaa-ajanasunnon pihapiiriin, jossa kaatui runsaasti puuta muun muassa rakennusten ja auton päälle (useita kuvia alla).

Pertunmaan vapaa-ajanasukkaisiin lukeutuvat Jukka O. Hautamäki onnistui taltioimaan videolle (alla), kun pyörre iski Marjotaipaleen rannalle. Joutsan Seudulle Hautamäki kertoi, että pyörteen iskettyä maahan se katosi näkyvistä.

Onko sinulla valokuvia, videota tai muuta tietoa pyörteen/trombin liikkeistä? Jos on, ota yhteys JS:n toimitukseen: jukka.huikko(a)joutsanseutu.fi tai 0201 876 104.

Kapeaniementiellä pyörre osui vapaa-ajanasunnon pihapiiriin

Kuin ihmeen kaupalla, Kapeaniementiellä pihassa pysäköitynä ollut auto ilmeisesti selvisi vähillä vaurioilla, vaikka se oli liki hautautunut kaatuneiden puiden alla. Vapaa-ajanasunnolla oli kaksi ihmistä, kun sääilmiö pyyhkäisi yli. Toinen heistä oli rantasaunalla ja toinen mökissä.

Pelastusviranomaiset raivasivat paikalle tien sekä kaivoivat auton puiden alta. Mökistä katkaistiin sähköt. Tämän jälkeen pelastusviranomaiset rajasivat onnettomuusalueen ja ohjeistivat kiinteistönomistajaa hankkimaan paikalle metsäkoneen vastaamaan lopuista raivaustöistä, muun muassa rakennusten päälle kaatuneiden puiden ja konkeloiden poistamisesta. Niin sanottujen konkeloiden raivaaminen käsin on vaarallista.

Sunnuntain sääilmiöihin liittyi illalla myös ukkosta sekä raekuuroja. Isokokoiset rakeet ovat aiheuttaneet jonkinverran vahinkoa. Muun muassa erään omakotitalon valokate rikkoontui kokonaan.

Teksti: Jukka Huikko
Pääkuva ja videomateriaali: Markku Riipinen. Videomateriaali: Erkki Jokinen. Videomateriaali: Jukka O. Hautamäki.
Muut kuvat: Keski-Suomen pelastuslaitos

Päivitys 24.9.2018 klo 13.45: Juttuun päivitetty uusi video sekä tietoa Uimaniemen puoleisen rannan vahingoista.

 

Katso Markku Riipisen ja Erkki Jokisen materiaalista koostettu video:

 

Katso Jukka O. Hautamäen kuvaama Pertunmaan puolelta Mossinniemestä kuvattu video, jossa trombi rantautuu Marjotaipaleessa Kapeaniementielle.

 

 

 

 

Trombi tai pyörre on pyyhkäissyt myös Uimaniemen puolella olevan Korvaniemen yli. Kuva: Markku Riipinen

Trombi tai voimakas pyörretuuli teki tuhoja Kapeaniementiellä Marjotaipaleessa sunnuntaina 23.9.2018 iltakuudelta. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Trombi tai voimakas pyörretuuli teki tuhoja Kapeaniementiellä Marjotaipaleessa sunnuntaina 23.9.2018 iltakuudelta. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Trombi tai voimakas pyörretuuli teki tuhoja Kapeaniementiellä Marjotaipaleessa sunnuntaina 23.9.2018 iltakuudelta. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Trombi tai voimakas pyörretuuli teki tuhoja Kapeaniementiellä Marjotaipaleessa sunnuntaina 23.9.2018 iltakuudelta. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Trombi tai voimakas pyörretuuli teki tuhoja Kapeaniementiellä Marjotaipaleessa sunnuntaina 23.9.2018 iltakuudelta. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos