Lupasin edellisessä kirjoituksessa kirjoittaa kotiseurakuntamme nykytilanteesta. Aluksi muutama sana itsestäni ja aikaisemmasta työkokemuksestani, jotta on parempi lähtökohta ymmärtää ajatuksiani.

Työurani olen tehnyt yrityselämän ja järjestötoiminnan palveluksessa Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Mustialasta valmistuin agrologiksi 1968 ja sen jälkeen olen käynyt mm. liikkeenjohdollisen valmennuksen. Syntymäkuntani Joutsan lisäksi perheemme on ollut seurakunnan jäsenenä viidessä seurakunnassa: Jämsä, Tampere, Jyväskylä, Muurame ja Ulvila, jossa silloin oli kirkkoherrana Kari Mäkinen, josta tuli myöhemmin arkkipiispa. Joutsan seurakunnassa olen ollut kirkkovaltuuston jäsenenä tämän vuoden lopussa 20 vuotta.

Nyt seurakuntamme on tullut tilanteeseen jossa on nopeasti tehtävä vahvaa johtajuutta vaativia päätöksiä. Itsenäisenä seurakuntana olisi mahdollisuus jatkaa, mikäli tehdään riittäviä päätöksiä. Seurakunnan taloustilanteen parantamiseen liittyviä esityksiä kirkkovaltuusto on vaatinut jo useasti kirkkoneuvostolta. Nyt on odotteluaika mennyt ja nyt on päätösten aika. Minä en usko, että nykyiset esillä olleet seurakunnan palveluksessa olevien henkilöiden osa-aikaistaminen ja säästöpäätökset auttavat. Niiden seurauksena seurakuntamme toiminta kurjistuu ja sen seurauksena seurakunnasta eroaminen lisääntyy. Näin kävi kun nostimme kirkollisveroa kirkkovaltuustossa tasolle joka ylittää selvästi samankokoisten seurakuntien kirkollisveron. Välittömästi seurakunnasta erosi lehtitiedon mukaan yli 50 jäsentä ja myöhemmin vielä suurempi määrä eli sinne menivät kirkollisveron korotustuotot.

Nyt on mielestäni otettava esille vaihtoehto, joka on ollutkin esillä seurakunnan talouden saattamiseksi kuntoon. Tämä vaihtoehto on liittyminen alueseurakuntana Jyväskylän seurakuntaan. Meillä on pitkä yhteinen raja ja asiointi muutenkin lisääntyy koko ajan Jyväskylän suuntaan. Kirkollisvero on Jyväskylän seurakunnassa noin 24 % halvempi. Kysynkin, asioisitko esimerkiksi liikkeessä jossa sama tuote maksaisi 24 % enemmän. Nyt vaihtoehtojen faktat pöytään ja paras vaihtoehto valitaan.

Korpilahdella Jyväskylän alueseurakuntana toiminta pyörii hyvin. Alueseurakunnan vetovoimasta kertoo jotain se,että avoinna ollutta seurakuntapastorin virkaa haki 33 hakijaa.

Ihmettelen vielä sitä, että seurakunnan taloustilanteen selvittämisessä olleet ulkopuoliset henkilöt eivät ole antaneet tehtyjä ehdotuksiaan tiedoksi kirkkovaltuustolle. Olisin toivonut, että näin vakavassa seurakunnan taloustilanteessa kirkkovaltuustokin olisi saanut täsmälliset heidän kannanottonsa asioihin.

Mielestäni johtopäätökset olisi ”konsulttien” pitänyt esitellä ja niistä olisi pitänyt voida keskustella suoraan heidän kanssaan.

Eiköhän kuitenkin kääritä hihat ja panna asiat kuntoon.

Rakentavin seurakuntaterveisin
Niilo Nieminen