Tätä seurantauutista ei enää päivitetä. Katso tuorein uutinen Joutsan Seudun uutissyötteestä. 4.9.2018

Leivonmäen taajamaa ja Kivisuon vesiosuuskunnan asiakkaita koskenut vedenkeittokehotus on laajennettu tiistaina 28. elokuuta iltapäivällä koskemaan kaikkea Joutsan vesihuollon piirissä olevaa vedenjakelua ja on siis edelleen voimassa.

Kehotus koskee siis Joutsan Vesihuolto Oy:n ja Luhangan Vesihuolto Oy:n asiakkaita sekä Tammihaaran-Savenahon, Uimaniemen, Pappisten ja Tammijärven vesisosuukuntien asiakkaita. Pohjois-Hartolan vesiosuuskunnan osalta kehotus koskee Joutsan Pekkasten alueen asiakkaita, eteläisimpänä Joutsa ABC ja Lautturintupa.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto korostaa, että keittokehotus on varotoimenpide.

Tiistaina 4.9.  illasta alkaen sekä tiistain ja keskiviikon 5.9. välisenä yönä suoritettavien vesitornin huoltotöiden johdosta vedenpaine saattaa vaihdella. Lisäksi paineenvaihtelu voi irrottaa sakkaa ja vesi voi samentua. Sakkaista ja sameaa vettä ei tule juoda. Vettä kannattaa juoksuttaa, mikäli sakkaa tulee.

Lue myös: Viranomaistiedote 3.9.2018

JS Digi 29.8.2018: Viranomaiset rauhoitteleva viesti Joutsan vesiverkoston vedenkäyttäjille

Veden käsittely, keittäminen ja säilytys

Ympäristöterveydenhuollon viranomaiset muistuttavat riittävästä hygieniasta ja veden oikeasta säilytyksestä kotitalouksissa. Puhdas vesi tulee säilyttää puhtaissa astoissa jääkaapissa ja se pitäisi käyttää parissa päivässä.

Hanasta tuleva verkostovesi on käytettävissä aivan hyvin ruuanlaittoon, kunhan se keitetään. Vettä tulee keittää 5-10 minuuttia. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Astioiden sekä muiden vedellä pestyjen asioiden huolelliseen kuivaamiseen tulee kiinnittää huomiota.

Tarkempi ohje löytyy viranomaistiedotteesta.

Tätä seurantauutista ei enää päivitetä. Katso tuorein uutinen Joutsan Seudun uutissyötteestä. 4.9.2018

Vedenjakelupisteet

Leivonmäellä vedenjakelupisteet on Teboil-huoltamon parkkipaikalla sekä Hyvämieli-kaupan edustalla (os. Leivonmäentie 11).

Luhangassa vedenjakelupisteet ovat kirkonkylällä kunnanviraston pihalla sekä Tammijärvellä osuuspankin pihalla.

Joutsan kirkonkylällä vedenjakelupisteet ovat kunnanviraston pihalla sekä terveyskeskuksen parkkipaikalla. Keskiviikkona 29. elokuuta on avattu uudet vedenjakelupisteet ABC Joutsan pihassa Oravakivessä sekä Perttulanpolulla Joutsan Palvelukodin ja Attendo Erkinpuiston välisellä alueella.

Näistä jakelupisteistä voi hakea talousvettä omiin puhtaisiin astioihin veloituksetta. Käytettävien vesiastioiden tulee olla ehdottoman puhtaita ja vettä kannattaa varata enintään parin päivän tarpeeseen. Vesi tulee säilyttää jääkaapissa.

Tätä seurantauutista ei enää päivitetä. Katso tuorein uutinen Joutsan Seudun uutissyötteestä. 4.9.2018

Lemmikit ja tuotantoeläimet

Verkostovettä voi tässä vaiheessa antaa ilman käsittelyä lemmikeille ja tuotantoeläimille.

Viranomaistiedotusta on syytä seurata, mikäli on klooraukselle herkkiä eläimiä (esimerkiksi siipikarjaa).

Tätä seurantauutista ei enää päivitetä. Katso tuorein uutinen Joutsan Seudun uutissyötteestä. 4.9.2018

Mitä tässä vaiheessa tiedetään ja mitä on tehty?

17. heinäkuuta Joutsan Koiravuoren vesisäiliöstä otetut näytteet ovat viimeisimmät puhtaat näytteet. Niissä ei ole ollut viitteitä koliformisista bakteereista.

16. elokuuta tehtiin Leivonmäellä sähköjohtojen asennustyötä, joiden yhteydessä sattui putkirikko. Putkirikon seurauksena vesiverkostosta otettiin Leivonmäellä näytteet. Tässä yhteydessä paljastui, että vedenlaadussa on heikentymiä.

Tämän jälkeen viranomaiset antoivat vedenkeittokehotuksen, joka koski Leivonmäen taajamaa ja Kivisuon vesiosuuskunnan toiminta-aluetta.

Verkostoa puhdistettiin sittemmin kloorilla Leivonmäen ja Kivisuon jakelualueilla. Kloori oli levinnyt hyvin, mutta vedenlaadun heikentymä vaivasi edelleen vesisäiliötä Leivonmäellä. Tämän johdosta näytteenottoa päätettiin laajentaa.

Tiistaina 28. elokuuta tulleiden näytetulosten johdosta vedenkeittokehotus laajennettiin koskemaan varotoimenpiteenä kaikkea Joutsan Vesihuolto Oy:n piirissä olevaa vedenjakelua. Vedenlaadun heikentymiä havaittiin eri puolilla verkostoa otetuissa näytteissä, muun muassa Joutsan vesitornilla ja Luhangassa.

Tämän hetkinen oletus on, että laatupoikkeaman syy ei ollut Leivonmäen putkirikossa.

Keskiviikkona 29. elokuuta annetun tiedotteen mukaan vedenlaadun heikentymän syyn epäillään olevan peräisin Joutsan vesitornissa, eli niin sanotussa ylävesisäiliössä.

Klooraus on aloitettu myös Tammijärveltä käsin. Tällä pyritään nopeuttamaan kloorin leviämistä verkoston ääriosiin Luhangassa.

Perjantaina 31. elokuuta annetun tiedotteen mukaan syytä koliformisten bakteerien esiintymiselle ei tiedetä, mutta näyttäisi siltä, että ne ovat lisääntyneet Joutsan vesitornissa. Torstaina otettujen näytteiden mukaan bakteereja on vedessä ja vettä on nyt aloitettu ylijuoksuttamaan sen vaihtamiseksi.

Vesitornissa tehdään aloitetaan huoltotyöt tiistai-iltana 4. syyskuuta ja ne jatkuvat läpi yön.

Tätä seurantauutista ei enää päivitetä. Katso tuorein uutinen Joutsan Seudun uutissyötteestä. 4.9.2018

Mitä vedenlaadun heikentyminen tässä tapauksessa tarkoittaa?

Vedestä on havaittu vähäinen määrä koliformisia bakteereja, jotka voivat olla joko ulosteperäisiä tai ympäristöperäisiä.

Se on selvitetty, että ulosteperäisistä enterokokeista tai E. colista ei ole kyse.

Ympäristöperäiset voivat olla peräisin maaperästä tai vedestä, ja ne ovat voineet lisääntyä vesisäiliöissä tai vesiputkien sisäpinnoilla.

Seututerveyskeskuksen apulaisylilääkäri Irmeli Räsänen kertoi Joutsan Seudulle tiistai-iltana, että hänen tiedossaan ei ole tuoreita sairastumisia veden vuoksi. Eikä sellaisia ole tiedossa viime viikoiltakaan. Räsänen on toistanut tämän käsityksen Joutsan Seudulle myös  torstaina 30. elokuuta.

Mikäli joku kokee, että vesi aiheuttaisi oireilua, on syytä käydä lääkärissä.

Tätä seurantauutista ei enää päivitetä. Katso tuorein uutinen Joutsan Seudun uutissyötteestä. 4.9.2018

Miten tästä eteenpäin?

Vedenkeittokehotus on voimassa toistaiseksi ja sen päättymisestä tiedotetaan erikseen. Keittokehotus ja veden klooraus pidetään voimassa niin kauan, kunnes veden hyvä laatu on saatu varmistettua joka puolella verkostoa.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto ja Joutsan Vesihuolto Oy tutkivat veden laatua tehostetusti.

Seuraava viranomaistiedotus tapahtuu viimeistään torstaina 6. syyskuuta.

Jukka Huikko
Janne Airaksinen

Tätä seurantauutista ei enää päivitetä. Katso tuorein uutinen Joutsan Seudun uutissyötteestä. 4.9.2018

Tagged with →