Joukko Joutsasta lähtöisin olevia maanpuolustushenkisiä veteraanien tukijoita Antti Tamin johdolla suoritti Virossa muistomarssin 19–21.8 Suomen-poikien kunniaksi. Marssilla juhlistettiin myös itsenäisiä 100-vuotiaita Suomea ja Viroa.

Sama joukko marssi viime vuonna Suomessa matkan, jonka aikoinaan rintamalle lähteneet sotilaat tekivät Joutsasta Lappeenrantaan.  Matkaa kertyi tuolloin 180 kilometriä ja marssi kesti kuusi päivää.

Nyt marssiin osallistujat, keski-iältään noin 68 vuotta, marssivat Viron puolella uudelleen itsenäistymisen viikonloppuna. Varsinainen marssimatka oli viimevuotista lyhyempi, etappeina olivat muun muassa Suomen-poikien muistomerkki Metsakalmistun hautausmaalla, aseveljeyden muistomerkki Muuksin linnavuorella, Suomen-poikien museo ja Viron Vapaustaistelun museo.

Marssin käytännön järjestelyistä Virossa vastasi onnistuneesti joutsalaistaustainen everstiluutnantti Antti Hauvala, yhdessä joutsalaistaustaisen puolisonsa Maijan kanssa. Hauvala toimii Suomen puolustusasiamiehenä Virossa työpaikkanaan Suomen Tallinnan suurlähetystö.

Matkan yhtenä kohokohtana pidettiin illallista, jossa olivat kunniavieraina hyväkuntoinen sotaveteraani Viron–Suomen-poika Jaanus Jahilo sekä Viron Suomen-Poikien perinneyhdistyksen puheenjohtaja Peeter Kivimäe, jonka isä oli myös Suomen armeijassa palvelleita Suomen-poikia.

Suomen-pojat (viroksi soomepoisid) olivat Suomen puolella jatkosodassa taistelleita virolaisia vapaaehtoisia, joita oli 3.350. Heistä kaatui Suomen rintamilla noin 200.

Jahilo palveli vapaaehtoisena Suomen armeijassa JR 200:ssa lokakuusta 1943 elokuuhun 1944 osallistuen Viipurinlahden ja Vuoksen torjuntataisteluihin. Hänet palautettiin laivalla Suomesta Viroon muiden Suomen-poikien kanssa 19.8.1944. Sodan jälkeen koitti vankeus, josta hän vapautui 1951.

Marssiin osallistuvat painottavat, että heihin teki suuren vaikutuksen kaikkien tapaamiensa virolaisten vahva maanpuolustushenki ja isänmaallisuus.

Yläkuvassa Teuvo Satusaaren omistamassa potretissa Viron muistomarssiin osallistuneita, Peeter Kivimäe (vas.), Teuvo Satusaari, Jaanus Jahilo, Maija Hauvala, Antti Tami, Antti Hauvala, Tarja Parta, Pertti Mattila, Jouko Paalanen ja Eero Kailanen.

Janne Airaksinen