Jyväskylän ympäristöterveydenhuolto on vaihtanut toimialueellaan kolmen kunnaneläinlääkärin vastuualuetta ja virantoimituspaikkaa. Joutsan ja Luhangan uusi kunnaneläinlääkäri on Nina Vilén, joka siirtyy tänne Uuraisten, Multian, Tikkakoski ja Puuppolan toimialueilta. Hän aloitti virassaan 1.9. lähtien ja omaa eläinlääkärin työstä 17 vuoden kokemuksen.

Jyväskylän ympäristöterveydenhuollon alaisuudessa työskentelee kuusi eläinlääkäriä. Joutsan ja Luhangan entisen kunnaneläinlääkärin Suvi Tuomiharjun piti siirtyä Palolan toimipisteeseen, mutta hän on irtisanoutunut. Näin ollen eläinlääkäreiden rinki toimii yhden vajaalla, kunnes paikka ehditään täyttää ensiksi sijaisuuden ja myöhemmin vakinaisen työntekijän avulla.

– Virka ja sijaisuus pistetään heti auki, ja eiköhän tilanne normalisoidu marras–joulukuuhun mennessä, kertoi ympäristöterveyspäällikkö Kari Lampivuo vaihdoksesta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Lamminmäen tiloilla.

Keskiviikon tiedotustilaisuus järjestettiin, jotta tilanteen muuttuminen tulisi kaikille selväksi. Paikalliset hyötyeläintilalliset ovat ilmaisseet jo useamman vuoden ajan huolestuneisuutta tämän alueen eläinlääkäripalveluiden tasosta, ja useilta tahoilta toivottiin, että pöytä olisi nyt saatu puhtaaksi.

Asian toivat alun perin esille MTK Joutsan ja Luhangan yhdistykset MTK Keski-Suomen tuella. MTK:n tietojen mukaan enemmistö eläintiloista on siirtynyt käyttämään joko yksityisiä tai naapurimaakunnan tuottamia eläinlääkäripalveluja. Kantaa ottivat myös Joutsan ja Luhangan kunnat, jotka vaativat tilanteen selvittämistä ja palveluiden saattamista kuntien välisen ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen edellyttämälle tasolle.

Janne Airaksinen