Ympäristöterveydenhuollosta vastaavat viranomaiset rauhoittelevat keskustelua Joutsan vesiongelman ympärillä. Tällä hetkellä ei esimerkiksi ole tiedossa, että vesijohtovesi olisi aiheuttanut sairastumisia.

Koko verkoston vettä kloorataan parhaillaan. Lisäksi varotoimenpiteenä on annettu vedenkeittokehotus. Klooraus tapahtuu pitoisuuksilla, joita useissa vesiyhtiöissä käytetään veden jatkuvaan puhdistamiseen.

Ympäristöterveydenhuollon viranomaiset sekä Joutsan Vesihuolto Oy puolestaan pyrkivät yhdessä selvittämään, mistä koliformiset bakteerit ovat päässeet veteen. Bakteerilöytö itsessään on vähäinen, mutta löydöksiä on ympäri verkostoa.

Koliformiset bakteerit voivat olla joko ulosteperäisiä tai ympäristöperäisiä. Se on tutkittu, että ulkosteperäisiä E. coli -bakteeria tai enterokokkia ei ole havaittu.

Ympäristöperäisiä koliformisia bakteereja voi puolestaan olla maaperässä tai vesissä, esimerkiksi vesisäiliöissä tai putkien pinnalle. Ne ovat voineet myös lisääntyä vesisäiliöissä tai verkostossa.

– Syytä siis selvitetään nyt ja sitä, voiko terveyshaittaa aiheutua. Kun tarkkaa tietoa alkuperästä ei ole, niin siksi vedenkeittokehotusta pidetään yllä varotoimenpiteenä, rauhoittelee ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen.

Ympäristöterveysviranomaiset muistuttavat, että juomavetenä ja ruuanlaittoon voi käyttää siis verkostovettä, kunhan sen keittää ohjeiden mukaisesti. Mikäli taloudessa käytetään jakelupisteestä noudettua vettä, on syytä huolehtia riittävästä hygieniasta kuljetuksen ja säilönnän kaikissa vaiheissa.

– Vesi tulee säilyttää puhtaissa astioissa jääkaapissa ja sitä ei kannata säilyttää paria päivää pidempään, muistuttaa Kepanen.

Joutsan Seudun infosivua vedenkeittokehotuksesta on päivitetty ja päivitetään kaiken aikaa. Juttu sisältää tarkempaa informaatiota aiheesta. Jutun voit lukea täällä.

Jukka Huikko