Savonlinja on tuonut Jyväskylän ja Joutsan väliseen linja-autoliikenteeseen tarjolle kausilipun. 70–135 euron arvoinen lippu on voimassa aina kuukauden kerrallaan. Sillä voi matkustaa rajoituksetta Joutsan ja Jyväskylän väliä.

Savonlinja ajaa Joutsan ja Jyväskylän välillä päivittäin kolme vuoroa suuntaansa. Näistä kello 6.30 Joutsasta ja kello 16.15 Jyväskylästä starttaavat vuorot ovat Keski-Suomen ely-keskuksen ostoliikennettä, jonka kilpailutuksen Savonlinja voitti aiemmin kesällä. Nyt alkuvaiheessa kausilippu toimii vain ostoliikenteen vuoroissa, mutta sen käyttö laajenee jo lähiaikoina Savonlinjan kaikkia vuoroja koskevaksi.

– Kausilipun käyttö laajenee vuoroillamme sitä mukaa, kun saamme lisää mobiililipun käsittelyyn tarkoitettuja laitteita asennettua ja testattua, taustoittaa Savonlinjan liiketoimintajohtaja Harri Leskinen Joutsan Seudulle.

Kausilippua käytetään älypuhelimeen tai tablettiin ladattavalla sovelluksella. Mikäli asiakas ei voi tai ei halua käyttää mobiilisovellusta, on tarjolla myös fyysinen kortti kausilippua varten.

Sovellus tuo kuitenkin asiakkaalle tarjolle paljon muita etuja ja palveluita. Sovelluksella voi muun muassa ostaa kaikki kaukoliikenteen liput, myös niin sanotut alennusliput. Samoin tarjolla on mahdollisuus liittyä Savonlinjan kanta-asiakkuusohjelmaan, joka tuo omat etunsa.

Sovelluksessa on tarjolla myös erikoisempia tuotteita, esimerkiksi konserttimatkoja. Sovellukseen voidaan tuoda jopa asiakkaan itsensä määrittelemiä tilausajoja. Tällainen voi olla esimerkiksi vaikkapa yhdistyksen järjestämä matka tapahtumaan.

– Sovelluksen ominaisuuksiin kuuluu myös se, että lippujen ostamiseksi ei tarvitse rekisteröityä. Toki tällöin jää osa eduista saamatta, muun muassa lipunvaihtoon liittyvä ominaisuus, kertoo liiketoimintajohtaja Leskinen.

Savonlinjan verkkosivuilla on tarjolla puolestaan verkkokauppa, josta voi ostaa kaukoliikenteen lippuja. Varattavissa ovat puolestaan yhtiön elämysmatkatuotannon matkat.

– Mobiililippu sekä verkkokauppa ovat olleet Savonlinjassa voimakkaan kehitystyön kohteena. Kuluttajat alkavat olla jo varsin tottuneita erilaisten mobiilipalveluiden käyttöön, näkee liiketoimintajohtaja Harri Leskinen.

Jukka Huikko

 

Info

Markkinatalous jyllää

Linja-autoliikennettä on avattu kilpailulle vaiheittain. Aikaisemmin ala oli tiukasti säännelty. Esimerkiksi Nelostien liikenteessä vuorotarjonta on lisääntynyt ja hinnat ovat laskeneet.

Nelostiellä liikennöi Savonlinjan (3+3 vuoroa) lisäksi Koiviston Auto Oy (4+5 vuoroa) ja OnniBus.com (13+13 vuoroa).

Maaseudun pienemmillä teillä ja pienempien keskusten välillä linja-autoliikenne on vähentynyt jo vuosikymmenten ajan. Tämä kehityskulku johtuu väestön vähentymisestä.

Merkittävä osa haja-asutusalueiden liikenteestä on tänä päivänä joko erilaista osto- tai palveluasiointiliikennettä, jossa taustalla ovat julkiset toimijat.

Lippukauppa uudistuu

Savonlinjan kausilippu on ensimmäinen uuden ajan kausituote. Käyttö tapahtuu joko Savonlinjan mobiilisovelluksella tai perinteisellä kortilla. Kausilippuja on tarjolla muillakin seuduilla.

Kausilipun arvo määräytyy etäisyyden perusteella. Joutsan ja Jyväskylän välillä halvin 30 päivän lippu maksaa 70 euroa ja kallein 135 euroa kuussa. Joutsan kirkonkylän ja Jyväskylän Matkakeskuksen välinen lippu maksaa 114 euroa kuukaudessa.

Aikaisemmin osin vastaava tuote oli niin sanottu Seutulippu. Sen kuukausihinta asiakkaalle oli 128 euroa tai 148 euroa lähtövyöhykkeestä riippuen. Lisäksi lipun kustannuksiin osallistuivat valtio ja kunnat. Seutulippukäytäntö päättyi viime kevääseen.

Koiviston Auto Oy ja OnniBus.com tarjoavat toistaiseksi vain yksittäisiä lippuja verkossa. Koiviston Auto Oy myy liput Matkahuollon verkkosivuilla ja OnniBus.com omilla verkkosivuillaan. Savonlinjan yksittäisiä lippuja voi ostaa joko yhtiön omasta verkkokaupasta tai mobiilisovelluksella.

Lippuja saa myös suoraan linja-autoista, mikäli vuoroilla on tilaa.

Matkahuolto on tuomassa markkinoille palveluseteliin perustuvaa kausilippua.