Keski-Suomen käräjäoikeus katsoo joutsalaisen, vuonna 1989 syntyneen naisen syyllistyneen syyntakeettomaan murhan yritykseen viime helmikuussa. Syyntakeettomuuden vuoksi nainen jätetään rangaistukseen tuomitsematta.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että nainen oli saanut ahdistavia ja itsetuhoisia ajatuksia jo kaksi päivää ennen tapahtunutta. Tekoa edeltävänä päivänä nainen oli käynyt tilanteensa vuoksi sairaalassa, mutta hänet oli käännytetty takaisin kotiin Joutsaan.

Naisen puoliso oli nauttinut illan mittaan alkoholia, ja uhannut tappaa naisen sekä naisen entisen puolison. Nainen oli mennyt nukkumaan ja herännyt myöhemmin yöllä. Tämä oli löytänyt miehensä vessasta nukkumasta, jossa nainen viilsi häntä mattopuukolla kaulaan. Lisäksi nainen esti miestään poistumasta vessasta tapahtuneen jälkeen.

Nainen poistui asunnosta aamuneljältä entisen puolisonsa luokse. Mies heräsi puolestaan aamulla kaula viillettynä ja hankkiutui hoitoon.

Raaka, julma ja sitkeä surmaamistarkoitus

Ratkaisussaan käräjäoikeus piti tapausta ennakkoon suunniteltuna ja vakaasti harkiten tehtynä. Tekotapaa oikeus piti erityisen raakana ja julmana. Rikos oli oikeuden mukaan kokonaisuutena arvostellen törkeä ja siinä oli sitkeä surmaamistarkoitus. Puoliso oli puolestaan tapahtumahetkellä puolustuskyvytön humalatilansa johdosta. Oikeus piti selvitettynä sitä, että nainen on syyllistynyt murhan yritykseen.

Käräjäoikeus oli pyytänyt mielentilatutkimuksen tekemistä naisesta. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos on antanut asiasta lausunnon heinäkuun lopulla. Sen mukaan nainen on ollut teon aikana syyntakeeton, mihin myös oikeus siis yhtyi. Näin ollen naiselle ei tuomita tapauksessa rangaistusta.

Oikeus velvoitti naisen mittaviin korvauksiin. Niiden yhteissumma nousee hieman yli 10.500 euron.

Jukka Huikko