Laitesuunnitteluun keskittynyt insinööritoimisto Mecatroplan on laajentanut toimintaansa. Mecatroplan-yhtiöt avasivat äskettäin uudet toimistot Jyväskylässä ja Mikkelissä. Toiminta Joutsan Niemistenkylällä ja Lahdessa jatkuu entisellään.

Yhtiöiden kokonaisvahvuus on nyt 11 henkeä. Yhtiöryppään muodostavat vuonna 2006 perustettu Mecatroplan Oy sekä Joutsassa kotipaikkaa pitävä, vuonna 2013 perustettu Mecatroplan Solutions Oy.

– Työtilanne on todella hyvä ja näyttäisi jatkuvan tällaisena hyvän matkaa tulevaisuuteen. Eniten tällä hetkellä suunnitellaan laitteita mekaaniseen metsäteollisuuteen, muun muassa vaneritehtaille ja erilaisille puunjalostajille, sekä laivatelakoille useassa eri asiakasprojektissa, taustoittaa Mecatroplan Solutions Oy:n toimitusjohtaja Juha Virtanen (kuvassa).

Lisäksi yhtiöllä useampia pitkäaikaisia tuotekehityksen toimeksiantoja, joissa suunnittelija saattaa olla kiinni jopa useamman vuoden. Mecatroplan-yhtöiden asiakkaita ovat pääsääntöisesti suomalaiset eri alojen laitevalmistajat.

– Ehdottomasti suurin haaste kasvun kannalta on löytää sopivan kokemuksen omaavaa työvoimaa. Suurin osa nykyisistä työntekijöistä on kone- ja tuotantotekniikan insinöörejä. Ja vaikka se onkin hyvin näihin hommiin soveltuva koulutus, suoraan koulun penkiltä hyppääminen usein tiukasti aikataulutettuihin projekteihin ei ole oikein mahdollista, kertoo Virtanen.

Uusilla toimipisteillä on kaksi tarkoitusperää. Ensinnäkin Mecatroplan-yhtiöt pääsee näin likemmäksi eräitä asiakasyrityksiään, mutta toisaalta sen ajatellaan helpottavan myös rekrytointeja.

– Lähivuosien tavoitteena on pyrkiä kasvattamaan työntekijämäärää sen mukaan, kun sopivia henkilöitä löytyy. Työntekijä voi sijoittua mihin vaan neljästä toimipisteestä. Joutsa on tietenkin haasteellisin ympäristö löytää työvoimaa, mutta toisaalta esimerkiksi paluumuuttajista voisi hyvällä tuurilla löytyä motivoituneita työntekijöitä, pohtii Virtanen.

– Iso osa varsinaisesta suunnittelutyöstä on nykyään sellaista, että sen voi hoitaa melkein mistä vaan. Kunhan vaan riittävän nopeat nettiyhteydet ovat käytössä. Joutsa ei nykyisellään tarjoa meille juurikaan asiakkaita, mutta se ei ole este, etteikö me voitaisi silti toimia täältä käsin, hän jatkaa.

Jukka Huikko

Tagged with →