Paikallisen historian ja myös sukuhistorian harrastus elää kultaisia vuosiaan. Tuoreimpana paikallisena esimerkkinä tästä on leivonmäkisen maanviljelijän ja sotaveteraanin Eino Hokkasen (1904–1975) elämäkertakirja, joka julkaistiin elokuussa. Kirjan ovat kirjoittaneet Eino Hokkasen tyttärenpoika Petri Kilpinen  (kuvassa oik.) sekä Kilpisen ystävä, sotakirjailija Pekka-Juhani Kuitto (vas.).

Kirjassa on merkittävässä osassa Eino Hokkasen sotatie talvi- ja jatkosodassa Kuiton perusteellisesti kirjoittamana. Hokkasen siviilielämän taipaleen kirjaamisesta on vastannut Kilpinen.

Eino Hokkanen syntyi Kangasniemellä vuonna 1904 ja muutti perheensä mukana Joutsan Tammimäkeen Mustikkamäen tilalle seitsenvuotiaana 1911. Vuonna 1931 Eino Hokkanen avioitui joutsalaisen Helvi Riitaojan (1906–1964) kanssa. Seuraavana vuonna 1932 nuoripari osti Sahikangas-nimisen tilan Leivonmäen Vartiamäestä. Perheeseen syntyi kolme tytärtä: Eila (1931), Raili (1933) ja Kaija (1935).

Talvisodassa Eino Hokkanen taisteli koko sodan ajan 1939–1940 Karjalan kannaksella Taipaleenjoen lohkon etulinjassa kranaatinheitinmiehenä. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa kesästä syksyyn 1941 Hokkanen oli konekivääriampujana mukana taisteluissa. Asemasodan alettua Hokkanen siirrettiin ikänsä ja maanviljelijän ammattinsa vuoksi Jyväskylän suojeluskuntapiirin vartiokomppaniaan. Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alettua kesäkuussa 1944 Hokkanen joutui jälleen rintamalle Vuosalmen rajuihin torjuntataisteluihin.

Sodan jälkeen perheen elämää varjostivat sekä Helvi-äidin että Kaija-tyttären vakavat sairaudet. Tyttärien avioiduttua ja muutettua pois kotoa Eino ja Helvi luopuivat 1950-luvun lopulla tilanpidosta ja muuttivat Jyväskylään Eila-tyttären ja hänen miehensä rintamamiestalon yläkertaan. Helvi kuoli Jyväskylässä vuonna 1964 ja Eino reilua kymmentä vuotta myöhemmin 1975.

Vaikka Kilpisen ja Kuiton teos on ensisijaisesti tehty suvun omaan käyttöön, on kirja muillekin joutsalaisille sekä Suomen sotahistoriasta kiinnostuneille varsin kiinnostavaa luettavaa. Erityishuomion ansaitsee suvun perhealbumeista kaivettu mainio kuvitus. Eino Hokkasen elämäkertateos toimitetaan myös Joutsan ja Leivonmäen kirjastoihin lainattavaksi.

Markku Parkkonen

Eino Hokkasen perhettä kokoontuneena kirjan julkistamistilaisuuteen elokuussa.