Yläkouluikäisiä ja hieman vanhempia poikia houkutellaan parhaillaan toimimaan Let´s go pojat -hankkeen merkeissä. Asialla on Toivakan-Joutsan 4H-yhdistys, jonka elokuun alkupuolella käynnistämä kaksivuotinen hanke pyrkii tarjoamaan pojille sosiaalista toimintaa ja arjessa tarvittavia taitoja sekä tutustuttamaan näitä uusiin teknologiamuotoihin.

Millaisesta toiminnasta on käytännössä kyse, siihen pojat voivat hankevetäjä Satu Korhosen (kuvassa etualalla) ja Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Ilmosen (kuvassa takana) mukaan itse vaikuttaa. Poikien kiinnostuksenkohteita on alustavasti kartoitettukin Joutsassa ja Toivakassa tehdyllä kyselyllä. Tulosten perusteella kiinnostaviksi koettiin esimerkiksi värikuula-ammunta, kuplafutis, motocross ja mopon rassailu.

Näistä kahden ensimainitun kokeiluun tarjotaan mahdollisuus Joutsassa jo syksyllä. Kuplafutista kokeillaan näillä näkymin syyskuussa ja värikuula-ammuntaa esiteltiin jo eilen Jousan markkinoilla 4H-yhdistyksen kojulla, jossa paikalla oli Satu Korhosen lisäksi värikuula-ammuntaa tarjoava joutsalaisyrittäjä.

– Tarkoitus on järjestää myöhemmin varsinainen paintball-pelipäivä Joutsassa. Jos kiinnostuneita löytyy, on mahdollista lähteä tämän paikallisen yrittäjän kanssa myös hiomaan tämmöistä sarjaa tai turnausta, joka olisi sitten alueellisesti toimiva, kertoo Korhonen.

 

Värikuula-ammunnasta kiinnostuneilla oli mahdollisuus tutustua lajiin Jousan markkinoilla. Samalla pääsi halutessaan juttusille Let´s go pojat -hankkeen hankevetäjä Satu Korhosen kanssa. Kuva: Seppo Kainulainen

Eri teemojen puitteissa on suunnitteilla myös kerhotoimintaa, esimerkiksi palloilukerho ja Mieskonmäkeen kaavailtu, alakouluikäisillekin sopiva isien ja poikien äijäkerho. Satu Korhonen ja Kirsi Ilmonen toivovat niin äijäkerhon kuin muidenkin toimintojen vetäjiksi miehiä, pojat kun ovat heidän mukaansa paljon naisten vetämissä ryhmissä sekä kouluissa että vapaa-ajalla.

Tapahtumien ja kerhojen lisäksi suunnitteilla on retkiä, muun muassa syyskuun lopulla Jyväskylän yliopistolla järjestettävä Tutkijoiden yö. Ilta-aikaan tehdyllä retkellä tutustutaan matemaattis-luonnontieteellisiin asioihin ja peliteknologiaan. Yliopistolla voi esimerkiksi kokeilla virtuaalipelaamista, testata robotiikkaa ja tutustua hiukkaskiihdytinlaboratorioon.

 

Pojilla itsellään on nyt siis mahdollisuus vaikuttaa järjestettävään toimintaan, painottavat Satu Korhonen ja Kirsi Ilmonen.

– Pitää vaan uskaltaa tarttua siihen mahdollisuuteen, että he pääsevät nyt itse luomaan ideoita, naiset kannustavat.

He korostavat matalaa yhteydenottokynnystä. Hankevetäjä Korhosen yhteystiedot löytyvät Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen internetsivuilta ja lähettämällä hänelle nimensä ja puhelinnumeronsa pojat voivat liittyä hankkeen WhatsApp-ryhmään, jonka kautta voi saada tietoa tulevista tapahtumista ja ilmoittautua tapahtumiin. Tapahtumista ilmoitellaan myös Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen Facebook-sivulla ja Instagramissa sekä perinteiseen tapaan ilmoitustauluilla.

Miksi sitten nimenomaan pojat? Syynä siihen on Korhosen ja Ilmosen mukaan taustalla oleva huoli pojista. Liki viisitoista vuotta koulumaailmassa työskennellyt Korhonen sanoo itsekin nähneensä työssään, millaisessa asemassa pojat nykypäivänä ovat. Esimerkiksi poikien sosiaalisten ja muiden arjessa tarvittavien taitojen hallinnassa on hajontaa.

– Paljon näkee niitäkin, jotka eivät ole oikeastaan päässeet kiinni mihinkään. Ja sitten miettii, että tuokin olisi varmasti tarvinnut ihan vaan sellaisen pikkusysäyksen ja sillä olisi elämä ihan eri mallilla tällä hetkellä. Ne ovat välillä niin pienistä asioista kiinni, miten se kunkin elämä sitten muotoutuu siitä, Korhonen muistuttaa.

Tarja Kuikka