Lions Club Joutsa/Jousan järjestämät perinteiset Jousan markkinat käynnistyivät tänä aamuna Länsitiellä ja sen ympäristössä. Järjestyksessään 41. markkinat saivat väen hyvin liikkeelle ja kauppaa alettiin tehdä jo hyvissä ajoin ennen aamupäivällä pidettyä varsinaista tilaisuuden avausta.

Kaksipäiväinen tapahtuma sijoittuu perinteisesti elokuun kolmanteen viikonvaihteeseen, mutta avauspuheenvuoron käyttänyt markkinamestari LC-Joutsa/Jousan Heikki Kuurne kertoi leijonien keskuudessa pohditun tapahtuman siirtämistä jatkossa kesäkuulle. Tapahtumaa on myös kaavailtu jatkossa yksipäiväiseksi.

Leijonat toivovatkin nyt keskustelua muutoksesta ja myös markkinamyyjiä mukaan keskusteluun. Myyjien mielipidettä kysellään jo tapahtuman aikana heille jaettavalla kyselyllä.

 

Markkinavastaavana toimivan LC-Joutsa/Jousan Heikki Kuurneen mukaan leijonat ovat pohtineet markkina-ajankohdan siirtämistä kesäkuulle ja tapahtuman pitämistä yksipäiväisenä nykyisen kahden päivän sijaan.

Tänä vuonna Jousan markkinoilla on Heikki Kuurneen mukaan kaikkiaan yli 80 myyjää.

– Minusta tämän vuoden markkinavalmistelu näytti aluksi siltä, että on hiljaista, mutta loppua kohti se kiihtyi. Väittäisin, että meillä on nyt pikkuisen enemmän myyjiä mitä aiempina vuosina. Mutta tietysti ei olla niihin parhaisiin vuosiin päästy, Kuurne kertoi Joutsan Seudulle.

Paikallisten ja seutukunnan yrittäjien osuus myyjistä on kuitenkin Kuurneen mukaan tänä vuonna vaatimaton, vain noin kymmenen prosenttia. Siihen markkinamestari toivoi jatkossa muutosta.

– Olen aina toivonut, että paikalliset yrittäjät lähtisivät vahvemmin mukaan myös tähän markkinatapahtumaan.

Kuurne itse on ollut tapahtuman järjestelyissä mukana lähes alkuvuosista alkaen ja hoitanut viimeiset kymmenkunta vuotta edesmenneeltä Martti Räsäseltä perimäänsä markkinavastaavan tehtävää. Vaikka markkinapäivät tietävät hänelle puuhaa, tekee hän itsekin tapahtumassa vuosittain pieniä ostoksia, jos siihen on aikaa.

– Ne ovat nämä perinteiset. Se markkinaleipä, mikä löytyy tästä meidän omasta kuviosta ja sitten hyvin usein tulee joku viipurinrinkilä hankittua, Kuurne kertoi esimerkkinä hankinnoistaan.

 

Leijonien perinteinen markkinaleipä, täysin rukiista tehty luomuruisleipä kävi jälleen hyvin kaupaksi.

LC-Joutsa/Jousan myymään markkinaleipään on Heikki Kuurneen ohella mieltynyt moni muukin, sillä tälläkin kertaa leipä kävi heti tapahtuman alkumetreillä hyvin kaupaksi.

– On tässä mennyt ihan hyvin. Tasaista tahtia, vahvisti aamupäivällä leijonien myyntikojulla päivystänyt Hannu Pulkkinen.

Täysin rukiista tehtyä luomuruisleipää on varattu myyntiin Pulkkisen kanssa kojulla olleen Juhani Virmasen mukaan kaikkiaan viisisataa kappaletta. Leipä on hankittu Virmasen mukaan useiden vuosien ajan samalta valmistajalta ja sitä myydään markkinoilla vuosittain useita satoja kappaleita.

– Hyvin on ihmiset tykänneet, Virmanen kertoi.

– Aika monella tuntuu olevan perinne, Pulkkinenkin oli huomannut.

Tarja Kuikka