Kesän säistä ollaan yleensä vähintään kahta eri mieltä, ja ihan perustellusti. Etenkin maanviljelijöille kuivat ja kuumat kesäsäät tietävät ongelmia: sadot jäävät normaalia pienemmiksi ja tällä on myös kerrannaisvaikutuksia. Rehusadon vähäisyys voi johtaa tuotantoeläinten ylimääräisiin teurastuksiin, kun ruokaa ei riitä. Kuivuus voi käydä myös veronmaksajien kukkarolle, mikäli seurauksena ovat ylimääräiset satovahinkokorvaukset.

Kuumuus on aiheuttanut myös tukaluutta monen kotona. Sanomalehdet ovat olleet loppukesästä täynnä juttuja siitä, miten kerrostaloasunnon kuumuudessa voi pärjätä. Muun muassa kauppiaat eri puolilla Suomea ovat reagoineet tilanteeseen: eräs onnistui saamaan ylimääräisen erän tuulettimia, jotka menivät kuin kuumille kiville. Toinen kauppias taas tarjosi viileää myymäläänsä nukkumapaikaksi ”hellepakolaisille”. Sään poikkeuksellisuudesta kertoo se, että yllättävän moni vietti kaupassa yönsä.

Saattaa olla, että ilmastonmuutoksen myötä kuumat kesäjaksot yleistyvät Suomessakin. Tämäkin kehitys olisi syytä muistaa rakentamisessa. Tulevaisuuden kodeissa ja työpaikoilla on huomioitava sekin, että Suomessa voi olla välillä tosi lämmintä tosi pitkään.

Kaiken vaivan keskellä on syytä muistaa, että suurimmalle osalle suomalaisista kulunut kesä jää mieleen upeana kesänä. Maaseudulla, vilvoittavien vetten äärellä olo on ollut suorastaan paratiisinomainen, semminkin, kun loppukesästä myös hyttyset ovat olleet todella harvassa.

Markku Parkkonen

 

Tagged with →