Elokuussa se aina tapahtuu, nimittäin se kun Raija Tuulikki Nieminen muuntaa lapsuudenkotinsa, nykyisen kesäasuntonsa, taidegalleriaksi. Näin on ollut jo useamman vuoden ajan, ja kun taiteilijalta kysyy, kuinka paljon paikalla on teoksia, vastaus kuuluu naurahduksen kera että varmaan yli sata.

Tuottelias Nieminen on ripustanut kolmeen eri rakennukseen suuren määrän tekemäänsä taidetta. Hän painottaa, että ripustuksissa on tehty huolellinen sommittelu, koska pieni mökki ei toki ole tiloillaan varsinainen galleria.

Alan koulutuksen saaneena hän hallitsee monet eri tekniikat, ja se näkyy katsojan kannalta mahtavana valikoimana.

– Viime aikoina olen tehnyt paljon hiilitöitä. Niitä on 14 kappaletta uusia esillä, laskee Nieminen kulkiessaan päätalon eri huoneissa.

Yksi persoonallisimmista hiilipiirustuksista on nimeltään Mökkiläisen koira. Niemisen erikoisosaaminen on mallin silmät, ja se näkyy tässäkin tapauksessa hyvin ilmeikkäänä karvaturrina.

– Tämä koira olikin mielenkiintoinen malli, koska se ei ollut hetkeäkään paikallaan. Piirrän ja maalaan kuitenkin mieluusti paikan päällä olevista malleista, enkä niinkään valokuvien perusteella, kun muotokuvista puhutaan.

Abstraktit väri-iloittelut, vakavilla teemoilla, ovat myös ominta Niemistä. Näyttelyn töistä hän itse nostaa esille Verisen taivaan ennustuksen, joka perustuu tarinaan, jonka mukaan taivas oli punainen ennen sotaa vuonna 1939.

Galleria sijaitsee Levämäentien loppupuolella Tammilahden kylässä. Levämäentie erkanee Korpilahdentieltä. Niemisen näyttely on avoinna keskiviikosta 15.8 alkaen puolitoista viikkoa eteenpäin, ja sisäänpääsy aukeaa aina myöhään iltapäivisin.

Näyttelyssä on mukana töitä myös Suvi Tikanderilta, Petri Leivolta, Nella Toivoselta, Kiialta ja Matteus Pihlajalta.

Janne Airaksinen

 

Verisen taivaan ennustus.

 

Särkynyt saviruukku.