Koulut alkavat ainakin Joutsan seudulla kuluvalla viikolla. Kaikelle kansalle näkyvin merkki tästä ovat taajaman liikenteeseen ilmestyvät isot ja pienet koululaiset. Taajamien liikenneturvallisuutta on parannettu vuosien mittaan, mutta se ei poista autoilevien aikuisten vastuuta. Poliisi korostaakin, että autoilijoiden kannattaa ajaa koulujen lähistöillä tavanomaista tarkkaavaisemmin ja muistaa erityinen varovaisuusvelvoite, kun lapsia on liikenteessä.

Poliisi myös valvoo ajonopeuksia koulujen lähettyvillä erityisen tarkasti juuri tämän viikon lopulla. Samalla tarkkaillaan muuta liikenneturvallisuuteen vaikuttavaa käytöstä, kuten kuljettajien kännyköiden käyttöä ja suojatiesääntöjen noudattamista. Poliisi haluaa näkyvällä valvontakampanjalla vaikuttaa nimenomaan asenteisiin ja liikennekäyttäytymiseen. Eli malttia ja harkintaa kaikille ratin takana istujille.

Koulujen alkaessa on myös sopiva hetki pohtia tulevien koululaisikäluokkien kokoa. Viime vuonna tilanne näytti Joutsassa vallan erinomaiselta: kunnassa oli syntynyt alkuvuoden aikana lähes 20 vauvaa. Tämän vuoden tilastot ovatkin sitten tylympää luettavaa. Tammi-kesäkuussa 2018 Joutsassa syntyi neljä vauvaa ja Luhangassa ei yhtään. Tällä saralla tarttis jotain tehdä.

Markku Parkkonen

 

Tagged with →