Suomalaisia laulajia Luhangan kesäkirkossa -konserttisarjassa on vuosien varrella kuultu Suomen laulutaivaan kirkkaimpia tähtiä Jorma Hynnisestä ja Jaakko Ryhäsestä alkaen. Tällä kertaa konserttien taiteellinen johtaja, director musices Seppo Pänkäläinen (kuvassa kesk.) oli rakentanut konsertin paikallisten voimien varaan. Pänkäläisen itsensä lisäksi konsertissa lauloivat kesäjoutsalainen, muun muassa Suomen Kansallisoopperan kuorossa laulanut Klaus Pennanen (kuvassa vas.) sekä nuori joutsalainen Loviisa Viro (2. vas.). Säestäjänä toimi Pänkäläisen luottopianisti Markku Helko (oik.) ja viulua soitti Pänkäläisen pojantytär Anni Pänkäläinen (2. oik.).

Konsertin tunnelman ja yleisömäärän perusteella tasokkaat paikallisetkin esiintyjät vetävät väkeä. Kirkossa oli sunnuntai-iltaa musiikin parissa viettämässä noin 150 henkilöä.

Konsertin ohjelmisto oli pääosin hengellistä laulumusiikkia, osin Seppo Pänkäläisen omasta sävelkynästä. Konserttipaikkaan sopivasti ohjelmiston loppupuolella kuultiin myös Luhankaan aikoinaan ihastuneen ja sinne kesähuvilaa suunnitelleen Toivo Kuulan toiseksi viimeiseksi jäänyt sävellys On kaunis synnyinmaamme. Kuula menehtyi tunnetusti jokunen viikko kappaleen säveltämisen jälkeen ampumahaavan seurauksena vuonna 1918.

Sunnuntai-illan konsertin esiintyjät olivat varsin sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Tenoreilla Pänkäläisellä ja Pennasella sekä pianisti Helkolla on kaikilla takanaan jo kymmenien vuosien kokemus. Sen sijaan tänä keväänä Joutsan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittaneella Loviisa Virolla kyseessä oli ensimmäinen isompi konsertti. Viro on opiskellut laulua Seppo Pänkäläisen johdolla pari vuotta ja hän lienee lahjakkain nuori klassisen musiikin laulaja Joutsassa sitten Pänkäläisen itsensä nuoruusaikojen.

Anni Pänkäläinen opiskelee Helsingin yliopistossa ja soittaa viulua muun muassa Yliopiston sinfoniaorkesterissa.

Hyväntekeväisyyskonsertin tuotto käytetään alueelliseen syöpätyöhön.

Markku Parkkonen

 

Tagged with →