Sunnuntaina järjestetty Pappisen museokierros kiinnosti jälleen yleisöä. Toista kertaa järjestetyn kierroksen merkeissä kylällä oli avoinna seitsemän kohdetta, joissa saattoi vierailla oman mielenkiinnon mukaan ja omaan tahtiin. Kohteita olivat Pappistalon koulumuseo, telelaitemuseo, Vaihelan tilamuseo, Harjun museoaitat, Pohjolan museoaitta, Muikkuparran paja sekä Vallaksen vanha maalaistalo.

Museotapahtuma järjestettiin Pappisen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Tähkäsen ja kyläyhdistyksen hallitukseen niin ikään kuuluvan Leena Riitaojan mukaan ensimmäisen kerran kesällä 2016. Se osoittautui jo tuolloin hyvin mieleiseksi yleisölle.

– Hyvää palautetta saatiin, ihmiset tykkäsivät, kyläyhdistyksen naiset muistelivat.

 

Pappisen kyläyhdistyksen Kaija Tähkänen (vas.) ja Leena Riitaoja päivystivät museokierroksen aikana Pappistalolla ja pitivät samalla avoinna talon yläkerran koulumuseota.

Kiinnostus vanhaan on huomattu myös Leena Riitaojan kotona Muikkuparran tilalla, jossa oli sunnuntaina avoinna tilan noin 170 vuotta vanha paja. Museokierroksen viime tunneilla pajaa esitelleen Riitaojan pojan, Matti Riitaojan mukaan pajassa oli vieraillut päivän aikana arviolta nelisenkymmentä kiinnostunutta. Matti Riitaoja arveli vierailun olevan monelle mukava visiitti.

– Kyllä monikin haluaa nähdä sitä vanhaa pajakulttuuria. Eihän näitä nyt ehkä hirveästi ole tämmöisiä pajoja ainakaan tässä lähiseudulla, hän muistutti.

 

Muikkuparran isäntä Heikki Riitaoja on kunnostanut tilan vanhan pajan perinteitä kunnioittaen.

Museokierroksesta ovat innostuneet kyläyhdistyksen Leena Riitaojan ja Kaija Tähkäsen mukaan myös kohteiden omistajat. Heitä ei ole tarvinnut houkutella mukaan ja ainoa edelliskerran jälkeen pois jäänyt kohde jätti tänä vuonna osallistumatta omistajien ikääntymisen takia. Kaija Tähkänen arvelikin omistajien esittelevän mielellään kohteitaan niistä kiinnostuneille.

– Kun he ovat keränneet vuosikausia niitä tavaroita, niin se voi ilahduttaa monia, että voi näyttää esineitä ja kertoa niistä, arveli Tähkänen.

 

Harjun museoaitat kiinnostivat taas.

Asian vahvistaa Harjun museoaitat omistava Mirja-Sisko Vilavaara, joka kertoi avanneensa aittojensa ovet yleisölle mielellään – onhan aitoissa hänelle rakkaasta synnyinkodista peräisin olevia oman suvun esineitä. Harjun aitat kiinnostivatkin taas väkeä, niissä vieraili sunnuntaina Vilavaaran mukaan arviolta 25 kävijää. Vilavaara näki museokierrokseen osallistumisen kaiken kaikkiaan varsin positiivisena.

– Tosi miellyttävä kokemus ja olin haljeta onnesta, kun keskikouluaikainen luokkatoveri tuli myös käymään, Vilavaara iloitsi vuosikymmenten tauon jälkeen tapahtuneesta jälleennäkemisestä.

Tarja Kuikka