Kello on 1.54 maanantain ja tiistain välisenä yönä Joutsassa, kun Samsung piippaa yöpöydällä. Joutsa-Vladivostok-retkikunnan tiedotuspäällikkö Jani Suhonen vastaa paikallista aikaa aamutuimaan paikallislehden sijaintitiedusteluun.

– Ollaan Tsita-Habarovski-välillä, noin 700 kilometriä Tsitasta Habarovskin suuntaan siis. Väli on kaikkiaan noin 2100 kilometriä. Nyt voi sanoa, että ollaan keskellä ei mitään! Näillä näkymin ollaan sunnuntaina Vladivostokissa, jos mitään erikoisempaa ei ehdi sattua, viestittää Suhonen.

– Miehet ovat kunnossa, kalusto on vaatinut minimaalisia huoltotöitä. Mikon [Hännikäinen] takakumiin oli joutunut naula, jatkaa Suhonen.

Viikko sitten paikallislehti tosiaan raportoi retkikunnan olevan osapuilleen puolivälissä Novokuznetskissä. Viikonloppuun mennessä porukka saavutti Irkutsin ja muun muassa Baikal-järven komeat rantamaisemat. Ajoviikon päätteeksi retkikunta saavutti Tsitan kaupungin.

Väliin mahtuivat vielä rokuli- ja pyykkipäivä Ulan Udessa sekä jo mainittu Hännikäisen moottoripyörän renkaan puhkeaminen, joka saatiin nopeasti kuntoon korjaamolla.

Nyt maanantain ja tiistain tienoilla ryhmä teki matkaa Mahajärven komentokeskuksen saamien sijaintitietojen mukaan Zhannan- ja Malokoval-nimisten pitäjien välisellä erätaipaleella, lähestyen kartassa viimeisenä näkyvää Yerofey Paclovicin kaupunkia.

Ryhmä lähti liikkeelle 7. heinäkuuta Joutsasta. Tavoiteaikataulun mukaan Vladivostokissa pitäisi olla 1. elokuuta ja takaisin Suomessa lentämällä 2. elokuuta. Mikäli tiedotuspäällikkö Suhosen antama aikatauluarvio pitää kutinsa, tarkoittaa se sitä, että löytöretkikunta saavuttaisi Vladivostokin kolme päivää etuajassa jo sunnuntaina.

Suhosen ja retkikunnan johtaja Hännikäisen lisäksi ryhmään kuuluvat Tenho Sievänen ja Tomi Saari. Suhonen, Hännikäinen ja Sievänen tekevät matkaa moottoripyörillä, Saari ajaa huolto- ja tukikohta-ajoneuvona toimivaa pakettiautoa.

Teksti: Jukka Huikko
Kartta: Google Maps [kartan ajoreitti vain suuntaa antava]
Kuvat: Mikko Hännikäinen

Katso myös:
JS Digi 17.7.2018 Vladivostok-retkikunta puolivälissä
JS Digi 10.7.2018 Vladivostok-retkikunta eteni Kazaniin maanantaina
JS Digi 7.7.2018 Löytöretkikunta starttasi kohti Vladivostokia

Ryhmän sivu Facebookissa

Miehet ja kalusto ovat kestäneet reissun rasitukset. Hännikäisen Mikon BMW:n renkaaseen meni naula, mikä korjattiin matkan varrelle osuneella korjaamolla. Kuva: Mikko Hännikäinen

Ryhmä ehti pistäytyä Baikal-järven rannallakin. Kuva: Mikko Hännikäinen

Mammuttiteos Irkutskissa. Kuva: Mikko Hännikäinen