Joutsan Talomuseolla kuullaan perjantaina 20.7. rytmikästä musiikkia, kun Tango del norte -yhtye, Viihdekuoro Karpalot ja Eva Vikman yhtyeineen tulkitsevat tulista tangomusiikkia.

Joutsan tilaisuus on vuonna 2011 perustetun Tango del norte -duon ”Solos & Duos” -levyn julkaisukiertueen konsertti. Levynjulkaisukiertueella on 29 konserttia eri puolilla Suomea. Paikat ovat työväentaloista ja musiikkiravintoloista aina Espoon Sellosalin ja Kangasala-talon kaltaisiin suuriin konserttitaloihin.

Yhtyeen musiikissa yhdistyy vaikutteita eteläamerikkalaisesta tango- ja folkmusiikista jazziin ja klassiseen musiikkiin. Yhtye on vakiinnuttanut paikkansa Suomen eturivin yhtyeenä ja on tekemässä vahvasti nousua myös eurooppalaisille lavoille.

– Suomessa olemme kiertäneet viime vuosina tangomusiikin merkittävimmät festivaalit Seinäjoen Tangomarkkinoista Tampereen Maailmantango-festivaaliin ja päässeet tutustumaan kansainväliseen tunnelmaan muun muassa Poznanissa ja Barcelonassa, kertoo yhtyeessä pianisti Ville Westergård.

Konsertin ohjelmassa kuullaan monipuolinen kattaus eteläamerikkalaista musiikkia; mukana on modernia folk- ja tangomusiikkia, perinteisempää argentiinalaista tangoa ja Astor Piazzollan hieno mestariteos, bandoneonkonsertto Aconcagua.

– Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta kun tämä alun perin bandoneonille, pianolle, harpulle, jousiorkesterille ja lyömäsoittimille sävelletty teos on sovitettu bandoneonille ja pianolle, selvittää Sami Pirttilahti.

Sami Pirttilahti soittaa argentiinalaiseen tangoon kiinteästi kuuluvaa vaihtoäänistä bandoneonia, jonka taitajia Suomessa on vain muutamia. Pirttilahti on niittänyt mainetta kansainvälisissä kilpailuissa; hän sijoittui viime syksynä neljänneksi maailman arvostetuimmassa bandoneonkilpailussa Yhdysvalloissa.

Liisa Liias