Joutsan kunnan teknisestä toimistosta raportoidaan, että sinne on tehty viime aikoina paljonkin ilmoituksia jättiukonputkien ja jättipalsamien esiintymistä. Aihepiiriin liittyvä ongelma kuitenkin on, että kunta voi toimia vain omistamillaan alueilla.

– Tietoon saatettuja, kunnan omistamilla yleisillä alueilla olleita jättiukonputken ja jättipalsamin esiintymiä on käyty tuhoamassa itseasiassa paljonkin nyt kesällä. Ja toki otamme kiitollisuudella vastaan tiedot kasvustoista, joita emme ole vielä havainneet. Valtion ja yksityisten mailla olevista kasvustoista pitäisi kuitenkin olla yhteydessä maanomistajaan ja edetä sitä kautta. Kunnalla ei niissä toimivaltaa ole, muistuttaa työpäällikkö Veijo Penttinen.

Toisin sanoen esimerkiksi yksityisen maanomistajan ollessa kyseessä, pitäisi havainnoitsijan olla suoraan häneen yhteydessä, mikäli saa omistajan tavalla tai toisella selvitetyksi.

Valtion alueilla kasvustoja on muun muassa tiealueilla. Niistä oikea tapa ilmoittaa on ottaa yhteyttä Tienkäyttäjän linjalle, eli soittaa puhelinnumeroon 0200 2100.

Jukka Huikko